Mestizo Arts Festival sloopt muren

Op vrijdag 16 oktober gaat de negende editie van het stedelijke Mestizo Arts Festival van start in de Antwerpse Arenbegschouwburg. Als vanouds biedt dit festival plaats aan jonge kunstenaars uit verschillende disciplines die werken met en voor de stedelijke context. Het centrale thema van dit jaar is ‘de muur’.

woensdag 14 oktober 2015 12:49
Spread the love

Het Mestizo Arts Festival – korweg MAF – ontstond negen jaar geleden als een festival voor jonge kunstenaars die elders binnen de kunsten nog geen plaats vonden. Intussen is MAF uitgegroeid tot een vaste waarde in het kunstenlandschap. De organisatie wordt gelauwerd omdat ze erin slagen een jong en divers publiek aan te trekken door nauwgezet de vinger aan de pols te houden van wat er leeft en opkomt in de stedelijke kunstenscene. MAF noemt zichzelf daarom ook wel eens de ‘Rode Duivels van de kunsten.’

Dit jaar is ‘de muur’ het centrale thema. Van 16 tot en met 31 oktober wordt er met 150 kunstenaars gereflecteerd en gewerkt over de muren rond en tussen ons: tussen landen, tussen mensen, reële en virtuele muren, muren als grenzen of als mogelijkheden. Met het oog daarop strijken er kunstenaars uit alle windstreken neer in Antwerpen.

Binnen het thema ‘politieke muur’ doen bijvoorbeeld de geëngageerde spoken word-artiesten Aja Monet (VS), Rafeef Ziadah (Palestina/VK) en Grada Kilomba (West-Afrika) hun ding. De Argentijnse theatermakers Lolo en Lauti brengen dan weer een nieuwe versie van hun stuk Woeste Hoogten met acteurs van KunstZ. En binnen Mural, de muur als Canvas wordt het werk van street artists tentoon gesteld in zes kunsttempels waaronder KVS, WP Zimmer en ‘t Arsenaal. Ook het Antwerpse Sincollectief zal van de partij zijn met hun satirische monoloog De Hoeder en de nieuwe langspeelfilm De Figurant die ze samen maakten met regisseur Daniel Lambo.

Het volledige programma vindt u hier.

MAF geeft zeven duotickets weg aan de lezers van DeWereldMorgen.be voor onderstaande voorstellingen. Wie kans wil maken op zo’n ticket kan tot en met donderdagnacht 15 oktober (24.00u) mailen naar info@dewereldmorgen.be. De winnaars worden geloot uit de inzendingen.

16.10 de opening van MAF met de avant-première van de film De Figurant & party

20.10 De Hoeder

22.10 De Politieke Muur met straffe Spoken Word artiesten Aja Monet (VS), Rafeef Ziadah (Palestina) en Grada Kilomba (Portugal) + try-out Impilo

25.10 SUNdance met 6 dansperformances van hiphop tot hedendaagse dans

31.10 MICTLAND, Feest van de doden (slotparty MAF)

take down
the paywall
steun ons nu!