Cholera Haïti, Foto: UN Photo/UNICEF/Marco Dormino.

Amnesty: VN sluiten ogen voor choleracrisis op Haïti

Amnesty International eist een onderzoek naar de cholera-epidemie die duizenden slachtoffers heeft geëist op Haïti. De ziekte brak vijf jaar geleden uit door toedoen van de Verenigde Naties, en veroorzaakt nog steeds nieuwe besmettingen.

woensdag 14 oktober 2015 10:41
Spread the love

Volgens de mensenrechtenorganisatie wachten duizenden slachtoffers nog op effectieve medische behandeling en compensatie. “De VN moeten niet wegkijken van het menselijk lijden dat ze veroorzaakt hebben. Het opzetten van algemene gezondheidsprogramma’s en sanitatiecampagnes is belangrijk, maar niet voldoende. Wat nodig is, is een goed onderzoek naar de volle omvang van de schade, en een gedetailleerd plan om de slachtoffers van de ziekte en familieleden van overledenen te helpen”, zegt Erika Guevara Rosas van Amnesty.

Meer dan negenduizend mensen overleden aan cholera tussen oktober 2010 en augustus 2015. Honderdduizenden mensen kregen te maken met de gevolgen van de ziekte. De meeste slachtoffers vielen onder armen en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen.

Nepalese blauwhelmen

Uit diverse wetenschappelijke rapporten blijkt dat geïnfecteerde VN-medewerkers uit Nepal de ziekte verspreid hebben. Die brak uit na de verwoestende aardbeving die het land trof in 2010. Verwaarlozing van sanitaire voorzieningen en gebrekkige afvalverwerking door de VN droegen ook bij aan de cholera-uitbraak, stelt Amnesty.

De Verenigde Naties ontkenden aanvankelijk betrokkenheid bij de cholera-uitbraak. In 2011 verscheen een VN-rapport waarin werd gesteld dat een verband tussen Nepalese blauwhelmen en de epidemie niet kon worden aangetoond. Wel zou de besmettingshaard gelokaliseerd zijn vlakbij het kamp van de Nepalezen. Ook zou het type cholera afkomstig zijn uit Azië.

Op Haïti waren al honderd jaar lang geen cholera-uitbraken meer gerapporteerd, tot de bewuste uitbraak in 2010.

Amnesty heeft onlangs een brief verstuurd aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon met het dringende verzoek om de claims van slachtoffers op onafhankelijke wijze te laten beoordelen. Ook zouden er verdere stappen gezet moeten worden om de cholera-epidemie onder controle te krijgen. De ziekte eist vijf jaar na de uitbraak nog steeds slachtoffers.

take down
the paywall
steun ons nu!