Fairfin

Move Your Money Week: FairFin roept op om geld verantwoord te verhuizen

Van 18 tot 25 oktober is het Move Your Money Week in België. Tijdens deze week moedigt FairFin iedereen aan zijn geld van niet-duurzame grootbanken te verplaatsen naar meer ethische alternatieven.

dinsdag 13 oktober 2015 15:08
Spread the love

31% van de Belgen is ontevreden over zijn of haar bank. Toch stapt lang niet iedereen over. Schrijver Rutger Bregman die in Nederland het initiatief nam tot de Ik Stap Over Van Bank Week : “Al jaren neem ik me voor om over te stappen van bank, maar toch komt het er steeds niet van. Mensen komen pas in beweging als ze het gevoel hebben dat ze niet de enige zijn.”

Daarom organiseert FairFin de Move Your Money Week in België: een moment om stil te staan bij de manier waarop ons geld wordt beheerd en zoveel mogelijk ‘moves’ te maken om te zorgen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. 

Frank Vanaerschot van FairFin: “Met Move Your Money willen we aantonen dat individuen concrete acties kunnen ondernemen om het financieel systeem te hervormen. Ons geld slaapt niet op onze bankrekening. Banken herinvesteren het geld dat op je rekening staat in projecten en bedrijven. Door je geld bij een ethisch verantwoord alternatief te parkeren, kun je ervoor zorgen dat die investeringen zoveel mogelijk gebeuren in bedrijven die sociaal en milieuvriendelijk te werk gaan.”

Tijdens de Move Your Money week vraagt FairFin mensen om hun spaargeld te verhuizen naar een duurzame bank, aandelen te kopen in een duurzame coöperatie, leningen te verstrekken aan initiatieven met een goed doel, alternatieve munten te gebruiken en banken op te roepen verantwoord te investeren.

Frank Vanaerschot van FairFin: “Door ons geld te verhuizen laten we aan banken en politici zien dat we het belangrijk vinden wat er met ons geld gebeurt. En dat we zelf op zoek gaan naar alternatieven als ze geen werk maken van regulering.”

Op de website www.moveyourmoney.be vind je stappenplan om duurzame alternatieven te vinden voor jouw spaar- en zichtrekening en beleggingen. Bovendien vind je er inspirerende voorbeelden van mensen die je al voorgingen.

Daarnaast kun je je tijdens de Belgische Move Your Money Week laten informeren door FairFin bij deze activiteiten:

16 Oktober 2015: Transitiecafé Plus ‘Duurzaam Geld’, Ekeren

18 Oktober 2015: Klantendag Triodos, Brussel

19 Oktober 2015: Infoavond Ethisch Bankieren, Waregem

22 Oktober 2015: Move Your Money Infomarkt, Station Gent-Sint-Pieters

22 Oktober 2015: Boekpresentatie ‘Veerkracht en Burgerschap. Sociaal werk in transitie.

23 Oktober 2015: Studiedag ‘Economische ruimte voor kwetsbare groepen’, Antwerpen

26 Oktober 2015: Debat ‘Financialisering van de Hogeschool met Ewald Engelen, KU Leuven

take down
the paywall
steun ons nu!