Droogte bedreigt de oogsten in Zuidelijk Afrika (www.enca.com)

Hoorn van Afrika verdroogt in recordtempo

Nooit eerder verdroogde de Hoorn van Afrika zo snel, zeggen geologen. Dat kan de spanning in de regio nog doen oplopen.

maandag 12 oktober 2015 16:28
Spread the love

De Hoorn van Afrika, de oostelijke punt met Somalië, Djibouti en Ethiopië, zal steeds minder regen krijgen in het regenseizoen van maart tot mei. Dat is een gevolg van de klimaatverandering.

Eerdere klimaatmodellen hadden nochtans voorspeld dat er net meer regen zou komen in de Hoorn, vooral in het regenseizoen van september tot november. Maar geologen van de Universiteit van Arizona zeggen nu dat dit effect zal worden tenietgedaan door een daling van de neerslag van maart tot mei.

Dit tweede regenseizoen is met zijn langere regens het belangrijkste voor de landbouw.

Golf van Aden

De geologen onderzochten de chemische inhoud van sedimenten in de Golf van Aden om de temperatuur en ariditeit van de laatste twee millennia te onderzoeken. Ze komen tot de conclusie dat de Hoorn van Afrika in de laatste tweeduizend jaar nog nooit zo snel verdroogde.

De sedimenten zijn zo goed bewaard dat de geologen de evolutie van de laatste tweeduizend jaar decennium per decennium kunnen volgen.

De onderzoekers, die hun bevindingen in Science Advances publiceerden, waarschuwen voor toenemende spanningen als gevolg van de droogte. De Hoorn van Afrika is vandaag al een onstabiele regio. De laatste decennia kende de Hoorn al enkele zeer zware droogteperiodes.

take down
the paywall
steun ons nu!