De ‘Palestijnse Kwestie’ werd verhelderd dankzij VRT-sportjournalist

De ‘Palestijnse Kwestie’ werd verhelderd dankzij VRT-sportjournalist

maandag 12 oktober 2015 18:28
Spread the love

Ruben Van Gucht mocht voorbije vrijdag op “De Afspraak” komen uitleggen waarom Israël – als geografisch Aziatisch land – in de Europese voetbalfederatie zit.

Ruben: “We moeten beginnen in 1948, ja, excuseer: de oprichting van de Israëlische staat en ook de oprichting van de Israëlische voetbalbond natuurlijk, en ze mogen voor het eerst meedoen aan een kwalificatie voor het wk 1958.”

Eigenlijk hadden de Israëlische Joden al sinds 1929 een eigen voetbalbond: On 6 June 1929, the Eretz Israel – Palestine Football Association was accepted as a full FIFA member. Zo staat het op de UEFA-website. Palestina was toen een Brits Mandaat, en voor de schone schijn was 1 Arabische Palestijn afgevaardigd voor de oprichtingsvergadering het jaar voordien. Meteen ook de laatste keer dat er één in het bestuur zat. Het heeft erg lang geduurd vooraleer er Arabische Palestijnen op de Israëlische velden verschenen of in de nationale ploeg. Eén club in het bijzonder, Beitar Jerusalem, gaat erg ver in het apartheidsbeleid en weigert vandaag nog steeds, ondanks allerlei sancties van oa de eigen voetbalbond, om Arabische spelers in de ploeg te zetten.

Ruben: “Ze mogen voor het eerst dus meedoen voor de kwalificatie voor het wk 1958, en meteen problemen: Ze worden onderverdeeld, logischerwijs, in de Aziatisch-Afrikaanse Federatie, ze spelen tegen Turkije, Indonesië en Soedan. Nu, die drie landen die weigeren te spelen tegen Israël.”

Interviewer (Bart Schols): “En dat heeft dan met het Joods-zijn te maken…?”

Ruben: “Uiteraard, vanwege geloofsovertuigingen.”

Met zo’n journalistiek heb je eigenlijk geen Israëlische lobby’s meer nodig. De reden dat de staat Israël kwaad bloed zet is simpel: vanwege het (gelovig) Joods-zijn van haar burgers… (De niet-Joodse inwoners van Israël tellen uiteraard niet mee.)

Na een nostalgisch intermezzo en een ‘korte recapitulatie’ van Ruben komt Bart met de volgende vraag:

Bart: “En hoe wordt Israël dan vandaag bekeken? Want er is heel wat gebeurd de laatste jaren, ook op politiek vlak…”

Ruben: “Wel, eigenlijk kan je zeggen, overal waar Israël zijn kop buiten steekt, enfin, de nationale ploeg, daar zijn altijd problemen. Onlangs in Wales nog, ik wil niet zeggen dat de Israëlische ploeg daaraan kan doen, hé, maar er is altijd protest, betogingen, en bijvoorbeeld vorig jaar op de Fifa-bijeenkomst waar Sepp Blatter werd herverkozen, was er eigenlijk een motie, of een poging tot motie van Palestina om het Fifa-statuut van Israël te ontnemen. Dat had zijn redenen natuurlijk, daar gaan we niet over uitweiden, dat is toen niet aanvaard, maar er is wel een commissie opgericht om Israël in de gaten te houden om de Palestijnse nationale ploeg het leven makkelijker te maken. Dus dat leeft nog altijd, dat is nog altijd bezig.

Bart: “En zijn er spelers – à la Peter Sagan – die zich daarover uitspreken?”

Ruben: “Ja, toch wel: Christiano Ronaldo – we gaan er geen heilige van maken – die heeft zich al pro de Palestijnse kwestie uitgesproken. En dichter bij huis: Eden Hazard. Die had een petitie ondertekend tegen een Europees jeugdtornooi op Israëlische bodem. Daar kwam onmiddellijk reactie op: de Joodse fans van Chelsea, en die zijn wel met een aantal, die hebben toen de manager van Chelsea aangeschreven dat ze vonden dat hun ‘eigen’ speler zo geen politieke stelling mocht innemen en Hazard – eigenlijk zijn manager – heeft toen met hangende pootjes gezegd dat Hazard niet getekend had. Dus op tijd en stond speelt die hele discussie op.”

Bart: “Je kan licentiaat Sportgeschiedenis worden… Ruben van Gucht, dankjewel!”

Ruben: “Joep.”

http://sporza.be/cm/sporza/voetbal/EK/1.2467040

Nog een fijn weetje van de UEFA-website: “(…) in 1912 the first organised match took place between Maccabi Reihovot and a combined team of Maccabi Jaffa and Rishon Le Zion, who soon merged to become Maccabi Tel-Aviv.”

http://www.uefa.org/member-associations/association=isr/index.html

“Israel currently illegally occupies the West Bank, East Jerusalem and exerts a blockade on the Gaza Strip. It makes working at the PFA quite difficult. Restrictions on players moving in, out and between the Palestinian territories are among the many problems it faces while trying to develop the sport under occupation. This is in addition to the reported shooting of young footballers by Israeli security forces.”

http://www.aljazeera.com/sport/football/2014/04/should-israel-be-kicked-out-fifa-20144188948651966.html

Israeli Soccer Association to Meet FIFA Head in Effort to Avert Suspension


Organization will urge Blatter to use his influence to thwart the Palestinian proposal to ban Israel from the world body.


http://www.haaretz.com/news/israel/1.655218

“But if there’s a way FIFA can change its shattered image with one move, it would be by allowing Palestinian footballers the same rights as footballers other footballers around the world and apply pressure on the Israeli FA.”

Raio Costa is a Brazilian journalist who writes primarily on football and politics.

http://mondoweiss.net/2015/05/reason-palestine-israel#sthash.TtqRVntI.dpuf

Haaretz sports editor shows need for expulsion of Israeli FA from FIFA

“Expulsion…….might be the only way to bring a change” according to Uzi Dann, the international sports editor of Haaretz, an Israel newspaper, quoted in an Al Jazeera article by Sohail Malik: Should Israel be kicked out of FIFA?    Dann is quoted as saying “from my experience, only threats and pressure can solve this problem. Since this is a security matter, negotiation with the football association will not work. Only threats and pressure will force the Israeli government to take action”

http://rcir.org.uk/?p=727

“(…) And here there is news, big news. Israeli–Palestinian Arab players are the hot potatoes of Israeli football.

Almost every team in the Israeli premier league has three or four Arab players, and some of them are emerging as local super-stars and heroes. There is an Arab team in the premier league, from Sakhnin in Galilee, and they are doing very well. Still, when they win, it is usually because they are good, when they lose, it is mainly because the Jewish referees do not like them, but is that really so much different than the reactions of Jewish fans when their team, whether local or national lose?

(…) If it all seems to be rosy and cosy, well it isn’t really. There is one team in Israel, whose fans swear to prevent Arabs from playing to them. This is Beitar Jerusalem, a team associated with the Likud party. (…)”

Dr. Josef Olmert is Adjunct Professor at the University of South Carolina. A native of Israel

http://www.yourmiddleeast.com/features/on-football-in-israel-and-palestine_5780

“Beitar was founded in 1936 by members of the Beitar movement established in 1923 in Latvia as part of the revanchist Zionist trend. Beitar’s founder, former Ukrainian war reporter Ze’ev Jabotinsky, hoped to imbue its members with a military spirit.

The club initially drew many of its players and fans from Irgun, an extreme nationalist, para-military Jewish underground that waged a violent campaign against the pre-state British mandate authorities. As a result, many of them were exiled to Eritrea in the 1940s. Many of La Familia’s members are supporters of Kach, the outlawed violent and racist party that was headed by assassinated Rabbi Meir Kahane. La Familia frequently displays Kach’s symbols.”

James M. Dorsey is a senior fellow at the S. Rajaratnam School of International Studies as Nanyang Technological University in Singapore, co-director of the Institute of Fan Culture of the University of Würzburg

http://www.huffingtonpost.com/james-dorsey/unprecedented-israeli-act_b_7767344.html

“Even the names of the country’s major sports organizations are fraught with political meaning and their leaderships generally strongly reflect party ideology. “Hapoel” (the worker) is affiliated with the Labor Party and Histradut labor union. “Maccabi” is connected to Israel’s center-right. “Betar” is the youth and sports division of the right-wing and ruling political party, Likud. And “Elitzur” is the sports movement of the National Religious Party.

Betar fans often sing anti-Arab chants, like this one about the Israeli Arab soccer star Salim Tuama, who has also played for the Israeli national team: “What is Salim doing here, I don’t know … Tuama, this is the Land of Israel. Tuama, this is the state of the Jews. I hate you Salim Tuama. I hate all the Arabs.””

http://www.tabletmag.com/jewish-news-and-politics/99407/israels-arab-free-soccer-team

 

This year, Salah Hasarma will break a major barrier as the first Arab-Israeli manager of a first division team from a Jewish area. Ammar Salman did the same in the second division, and believes football is an arena where a segregated society can come together. “Football is the place for coexistence,” he stresses.

As a player, Mr Salman felt the wrath of Beitar Jerusalem fans. And, he adds, “[to be successful] as an Arab you have to be much better [than a Jewish Israeli] – as a player and as a manager – by several degrees.”

http://www.independent.co.uk/sport/football/international/beitar-nordia-israeli-fans-choose-football-over-racism-to-start-their-own-club-10467519.html

“Undoubtedly there is a lot of politics going on here, and unfortunately Israel’s position is not great,” Rotem Kamer, chief executive of the IFA, told Walla. “We are being portrayed as an apartheid state.”

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-Kicking-Israel-out-of-FIFA-will-ruin-world-soccer-404460

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/06/palestine-israel-fifa-soccer-monitor-violations.html#

 

http://www.aljazeera.com/news/2015/05/palestinians-await-fifa-decision-israel-suspension-150527055903301.html

http://www.middleeasteye.net/columns/world-football-should-penalise-israel-attacking-palestinian-game-1293194825

take down
the paywall
steun ons nu!