Vreedzaam betoogd en dan nog imagoschade lijden
Opinie - Ivan Heyligen

Vreedzaam betoogd en dan nog imagoschade lijden

Toen de nationale betoging zich gisteren op gang trok was het beeld van de kop  van de betoging vrij heroïsch met boeren en dokwerkers die zij aan zij met enkele tractors een duidelijk statement maakten: de onderlinge solidariteit is er nog steeds!

vrijdag 9 oktober 2015 14:16
Spread the love

Het werd even spannend aan de Brusselse financiëntoren waar een stuk of 50 dokwerkers van het betogingstraject afweken. Maar buiten enkele bommetjes die er gegooid werden naar de politie en dankzij enkele andere havenarbeiders die prompt begonnen in te spreken op hun collega’s om terug aan te sluiten in de betoging bleef de rust zeer goed behouden. 

Aan het einde van de manifestatie begonnen enkele tientallen relschoppers en amokmakers vrijwel onmiddellijk de boel te verzieken maar de dokwerkers gedroegen zich vrij rustig. Er waren zelfs delegees en militanten van het BTB die ervoor zorgden dat enkele nieuwsgierige dokwerkers weggeleid werden van de rellen.

Iedereen had post gevat in de verschillende bruine kroegjes die de stationsbuurt rijk was en keuvelden wat na over de manifestatie.

Dat het gerstennat er rijkelijk vloeide mag gezegd worden maar wat vooral opviel was de zeer gemoedlijke sfeer die er hing in de cafeetjes waar de havenarbeiders hadden verzameld. Het was een mooie afsluiter van een geslaagde betoging.

De pers berichte over de rellen na de betoging maar nergens werd er gesproken over  havenarbeiders. Dat was een mooie opsteker voor hen en vooral voor de havenvakbonden en hun delegees die met groot succes gezorgd hadden voor een serene manifestatie.

En toch… De dag nadien was het prijs in de Gazet van Antwerpen.
 

Als het geen dronken of de boel afbrekende dokwerker is, dan is het wel een dokwerker die handelt in drugs en zich inlaat met een van de grootste maffiabazen.

Als het gaat over het imago waar de gemiddelde havenarbeider op afgerekend wordt in de media spreekt bovenstaande krantenkop wel boekdelen.

Het lijkt wel of sommige media er op gebrand zijn de Antwerpse dokwerkers in een slecht daglicht te plaatsen. Mijn gedacht hierover is dat dit krantenartikel de voorpagina niet gehaald had als de dokwerkers gisteren op de nationale betoging wel hadden deelgenomen aan de rellen.

Verwacht wordt dat dit nieuwsitem snel zal overwaaien maar het is wel jammer dat de dag na een succesvolle manifestatie er een krantenkop als deze op de voorpagina prijkt van één van de meest gelezen kranten in Antwerpen en omstreken.

Alsof amokmakende of criminele dokwerkers het enige zijn waarover geschreven kan worden als het over havenarbeid gaat.

Ivan Heyligen is havenarbeider en chauffeur op een van de containerterminals

take down
the paywall
steun ons nu!