Een boer plant maïs op zijn akker in Honduras (foto Neil Palmer/Ciat)

Klimaathonger bedreigt wereldwijd tien miljoen mensen

Voor minstens tien miljoen van de allerarmsten dreigt in 2015 en 2016 honger als direct gevolg van extreme weersomstandigheden en El Niño, meldt ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

donderdag 8 oktober 2015 14:01
Spread the love

In het nieuwe rapport  Entering Uncharted Waters wijst Oxfam op weerspatronen met hoge temperaturen en droogtes, die de landbouwseizoenen wereldwijd ontwrichten. Nu al kampen bepaalde landen met een noodsituatie, zegt de hulporganisatie.

In Ethiopië bijvoorbeeld hebben 4,5 miljoen mensen voedselhulp nodig als gevolg van extreme droogte dit jaar. Ook bijna drie miljoen mensen in Malawi riskeren honger te lijden, als gevolg van onregelmatige regenval en droogte. Terwijl de voedselproductie daalt in het Zuidelijk Afrikaanse land, stijgen de voedselprijzen.

El Niño

Centraal-Amerikaanse boeren van hun kant kampen al bijna twee jaar met droogte die de maïsproductie verstoort en de toegang tot voldoende eten verkleint. Oxfam waarschuwt dat de situatie zal verslechteren met de komst van El Niño, die het “krachtigst” zou zijn sinds 1997.

El Niño is een weerfenomeen met periodieke, maar aanhoudende opwarming van de Stille Oceaan. Gedurende 9 maanden tot 2 jaar stijgt het kwik bovengemiddeld en valt er minder regen. In India heeft dat al geleid tot beperkte moessonregens, wat zou kunnen leiden tot aanhoudende droogte en voedselonzekerheid in Oost-Azië.

De opwarming van de oceanen die wordt verergerd door de klimaatverandering, kan de frequentie van krachtigste El Niños verdubbelen, aldus Oxfam. De organisatie dringt aan op preventieve actie, om scenario’s zoals de voedselcrisis van 2011 in de Hoorn van Afrika – die aan 260.000 mensen het leven kostte – te voorkomen.

Beter voorkomen dan genezen

Christian Aid heeft ook gewezen op een tekort van meer dan 130 miljoen dollar in Malawi, waar steun aan de zwaarst getroffen gemeenschappen in het gedrang komt. “Als regeringen en agentschappen onmiddellijk actie ondernemen, zoals sommige doen, kunnen de grootste humanitaire rampen volgend jaar voorkomen worden”, schrijft Oxfam in zijn rapport.

De hulporganisatie noemt de huidige crisis de “eerste test” voor wereldleiders die elkaar in december zullen ontmoeten in Parijs tijdens de VN-klimaattop. “Dit moet hen wakker schudden om een wereldwijd akkoord te sluiten waarmee de klimaatverandering echt kan worden aangepakt”, zegt Mark Goldring, de Britse directeur van Oxfam.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration in de VS was 2014 het warmste jaar ooit gemeten op aarde. Maar 2015 zou goed op weg zijn om dat record te breken.

take down
the paywall
steun ons nu!