De regering wil ons nog een oor aannaaien.

De regering wil ons nog een oor aannaaien.

donderdag 8 oktober 2015 10:09
Spread the love

Danny Carleer

Slechte regeringen privatiseren. Dat is altijd zo geweest. Het mag niemand verrassen dat de regering Michel–De Wever van plan is om de overheidsparticipatie in Proximus en Bpost van de hand te doen.

Zoontje De Croo heeft thuis uiteraard alle liberale onzin ingelepeld gekregen en komt nu af met een wetsontwerp om het belang in Proximus en Bpost verder te verkopen. Alexander is minister van Overheidsbedrijven. Hij doet het evengoed als Joke Schauvliege, die als minister verantwoordelijk voor het Milieu, bossen laat kappen.

De Morgen doet er nog een schepje bovenop. Die krant pakt ook vaak uit met onzin – vandaag zijn het drogredenen om de privatisering goed te praten. Daar schrijven ze dat het de bedoeling is ‘de beperkingen van overheidsbedrijven weg te nemen en zo hun slagkracht te versterken. Zo krijgen Proximus en Bpost de mogelijkheid om zonder voorwaarden mensen op contractuele basis aan te werven, moeten vastgoedtransacties boven een bepaald bedrag niet langer goedgekeurd worden door minister De Croo en verdwijnen ook de voorkeurrechten van de overheid. Ze krijgen ook onbeperkt de mogelijkheid om filialen te creëren, te participeren in andere bedrijven en te werken met onderaannemers en zelfstandigen.’

Alles mag dus worden verkocht. Waarom Alexander het heeft over een blokkeringsminderheid is een raadsel. Uit zijn tekst: “Dat neemt niet weg dat een blokkeringsminderheid van bijvoorbeeld 25 procent plus één aandeel zou kunnen aangehouden worden om een vetorecht van de overheid te behouden ten aanzien van strategische beslissingen”. Dat is dus zelfs geen belofte.

De truc met het vetorecht werd vroeger wel gebruikt om het personeel te sussen. Dat was het geval toen de regering haar meerderheidsaandeel in de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas) van de hand deed. Al een jaar na de tweede privatisering van de ASLK in 1997 werd ook het vetorecht van de hand gedaan. De waanzin van de privatiseringen en van de ongelimiteerde hebzucht van de overnemers werd goed in de verf gezet door de overnemers van de ASLK en van Het Gemeentekrediet. Fortis en Dexia zijn en blijven tot op vandaag hoofdverantwoordelijken voor de overheidsschuld en voor de begrotingsmiserie.

De regering, die enkele miljarden wil vangen door Bpost en Proximus te verkwanselen, zou die centen makkelijk kunnen halen uit een miljonairstaks. Maar geen haar op het hoofd van zo’n De Croo dat daaraan denkt.

take down
the paywall
steun ons nu!