Beelden bewijzen foltering Belg. Regering weigert hulp

Beelden bewijzen foltering Belg. Regering weigert hulp

De Belg Ali Aarrass houdt al meer dan 40 dagen een hongerstaking vol. Hij protesteert daarmee tegen de onmenselijke manier waarop hij behandeld wordt in een Marokkaanse cel. In een ultieme poging om de Belgische regering tot actie te dwingen, verspreiden Mrax, Amnesty International en de Franstalige Mensenrechtenliga clandestiene beelden van Aarrass die zijn folterwonden toont.

donderdag 8 oktober 2015 09:28
Spread the love

 

Hoewel hij het gezicht is van één van de campagnes van mensenrechtenorganisatie Amnesty International blijft het lot van de Belg Ali Aarrass onbekend bij het grote publiek.

De nachtmerrie van Aarrass begon in 2008 toen hij in Spanje gearresteerd werd op vraag van de Marokkaanse justitie. Na twee jaar onderzoek besloot een Spaanse rechter dat er te weinig bewijzen waren, maar Spanje leverde Aarrass toch uit aan Marokko. Dat gebeurde tegen het advies van het Mensenrechtencomité van de VN dat herinnerde aan de systematische folterpraktijken in Marokkaanse gevangenissen.

Ali Aarrass werd bij zijn aankomst acht dagen lang gefolterd door de Marokkaanse geheime diensten. Op het einde van die onmenselijke behandeling tekende hij een bekentenis die voor hem werd opgesteld in het Arabisch. Op basis van die bekentenis werd hij uiteindelijk tot 12 jaar veroordeeld.

Volgens de Marokkaanse justitie heeft Aarrass toegegeven dat hij wapens smokkelde die bestemd waren voor een groep terroristen die opereren vanuit Algerije. De oorspronkelijke beschuldiging is afkomstig van die andere Marokkaans-Belgische gevangene Belliraj. Maar ook die getuigenis kwam tot stand onder foltering.

De veroordeling maakte geen einde aan de folterpraktijken. Dat blijkt uit de clandestiene beelden die uit de gevangenis gesmokkeld werden. Een wankele Aarrass toont er zijn littekens. Zijn grauwe cel is klein en bevat slechts een tapijt waarop hij moet slapen.

Aanvankelijk besloten de organisaties die hem verdedigen om de beelden niet te verspreiden. Zij vreesden dat ze Aarrass alleen maar nog meer ellende zouden bezorgen. Maar nu hij voor de zesde keer aan een hongerstaking begonnen is tegen de omstandigheden waarin hij wordt vastgehouden, worden de beelden toch op het internet gezet. Aarass houdt de hongerstaking al meer dan 40 dagen vol en lijkt deze keer niet van plan om het op te geven.

De Belgische regering trekt zich het lot van haar staatsburger niet aan. Ze liep daarvoor nochtans een veroordeling op. Het Hof van Beroep van Brussel eiste dat Aarrass elke week het bezoek zou krijgen van het Belgische consulaat in Marokko. Elke Belg heeft namelijk recht op bijstand als hij of zij in een buitenlandse gevangenis terechtkomt.

Maar de minister van Buitenlandse Zaken weigert hulp te bieden en roept in dat Aarrass de dubbele nationaliteit heeft. Zelfs als ze dat zouden willen, kunnen Belgen nochtans geen afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit.

Op een persconferentie waren de drie organisaties scherp voor de Belgische regering. “België geeft lessen in civilisatie vanop de tribune van de VN maar is zelf niet in staat om haar burgers te beschermen. De desinteresse voor het lot van Ali Aarrass is tekenend voor een zeker staatsracisme”, zei Carlos Crespo van de Mrax.

Ook Alexis Deswaef, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten wees er op dat niet elke Belg gelijk is voor de wet. “Wie de dubbele nationaliteit heeft – zelfs tegen zijn zin zoals Aarrass – zal altijd een tweederangsburger zijn. Dat is onaanvaardbaar.”

Zoé Spiret van Amnesty International herhaalde dat Aarrass één van de symbolen is van de campagne tegen foltering van de mensenrechtenorganisatie. Het mocht opnieuw niet baten. Geen enkele Nederlandstalige krant of zender pikte de beelden op.

take down
the paywall
steun ons nu!