Massale opkomst betoging voor solidaire samenleving

Massale opkomst betoging voor solidaire samenleving

Zo'n 100.000 betogers stroomden samen aan het Brusselse Noordstation voor de start van de nationale betoging. De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB vierden vandaag, woensdag 7 oktober, de eerste verjaardag van de regering-Michel. Ze stapten solidair van het Noord- naar het Zuid-Station. DeWereldMorgen.be vroeg aan de betogers waarom ze op straat komen en of betogen zin heeft.

woensdag 7 oktober 2015 15:01
Spread the loveFoto: Greet Brauwers

“Alles wat die stomme regering doet, ‘t hangt ons voeten uit. Ze troggelen de mensen geld af, ze liegen en bedriegen ons. Dat moet stoppen. En vooral de Wet Major, daar willen we ons leven voor geven. Zonder de Wet Major kunnen ze andere mensen, zelfstandigen en interims, tewerkstellen in de haven. Alles wat op de kaai en in de haven gebeurt is van ons, de erkende havenarbeiders, van niemand anders. Ze moeten er met hun poten afblijven. Ze willen dat kapot maken en daar gaan we voor knokken.”

Filip, havenarbeider GentFoto: Greet Brauwers

“Deze regering is al één jaar met een afbraakpolitiek bezig. Onder het mom van efficiëntie en rationaliteit wordt alles afgebroken. Vormen van solidariteit worden gezien als profiteren. Je voelt je aangevallen als burger. ’t Is niet omdat je met een aantal partijen een regering kan vormen dat je zomaar een ganse bevolking onderuit kan halen. Wij komen naar hier om te zeggen dat we het er niet eens mee zijn. En zelfs al houdt de regering er geen rekening mee, je moet dit doen als signaal naar elkaar toe. Het gewoon opgeven is helemaal geen optie.”

“Het is belangrijk dat we solidair zijn. Als we onze stem niet laten horen denkt de politiek dat we het opgeven. Op het OCMW voelen we de besparingsmaatregelen heel erg. Er komen steeds meer mensen naar het OCMW omdat ze ergens anders worden uitgesloten.“

Raf, socioloog & Amber, bediende OCMWFoto: Greet Brauwers

“We komen op straat omdat het hoognodig is. We leveren in op onze pensioenen, op de btw op elektriciteit, we moeten langer werken, dat is allemaal verarming voor ons, de arbeiders. Die rechtse regering moet weg. Op een moment zullen de mensen er genoeg van hebben, méér dan genoeg. Er zullen problemen van komen. Moeten de jaren ’60 terug komen? Is het dat wat ze willen?”

Angèle, gepensioneerd arbeidsterFoto: Greet Brauwers

“De prijs van gewone zaken als water en elektriciteit stijgen. De bejaarden moeten betalen voor De Lijn. Ik heb een dochter die naar de universiteit gaat. Het inschrijvingsgeld is verhoogd van 650€ naar 890€. Het zijn de gewone mensen die de dupe zijn van de besparingen. Terwijl er heel wat geld is bij de rijkeren. Maar daar komt men niet aan. Integendeel, die krijgen bijkomende voordelen omdat ze zogezegd de economie moeten doen draaien. Maar als het gewone volk geen geld heeft, dan zal de economie niet draaien. Op deze manier gaan we dezelfde kant op als Griekenland. Dat er moet bespaard worden, daar kan ik inkomen, maar het is niet gelijk verdeeld. En als je ziet hoeveel mensen op straat komen, dan is het duidelijk dat het ongenoegen algemeen leeft.”

Ronald, verplegerFoto: Greet Brauwers

“We zijn hier met een grote delegatie van CNCD-11.11.11, koepelorganisatie van Noord-Zuidbewegingen, om blijk te geven van onze vrees en onvrede ten opzichte van de maatregelen van deze regering. Die wegen te zwaar op de sociale zekerheid. We hebben dankzij het middenveld een serie van maatregelen verkregen die ervoor zorgen dat een arbeider z’n toekomst kan verzekeren, z’n familie kan onderhouden, met recht op gezondheidszorg, educatie en cultuur. Wij ijveren om in het zuiden een collectieve gezondheidszorg en sociale voorzieningen op te bouwen en het is zeker niet het moment om die sociale voorzieningen in Europa en in België af te breken.“

Oumou, CNCD-11.11.11Foto: Greet Brauwers

“Het onderwijs krijgt minder middelen en we moeten meer werken. Er is een verhoging van onze pensioenleeftijd, terwijl we contractueel voor andere dingen getekend hebben. Ik ben nu 55 jaar. Normaal kon ik met brugpensioen op 57 jaar. Ik zal nu tot 64 jaar moeten werken, 7 jaar langer dus. En door de nieuwe pensioenberekening kan je met een lange loopbaan zo’n 20.000€ verliezen. Dat is veel geld. De jonge leerkrachten krijgen onvoldoende ondersteuning en vinden geen vaste job.”

Frank, leerkrachtFoto: Greet Brauwers

“Wij, jonge mensen, moeten op straat komen omdat het voor onze toekomst heel belangrijk is. De woonbonus hebben ze hervormd. We zullen dus 25 à 30.000€ verliezen bij de aankoop van een huis. Dat zal een serieuze impact hebben als ik een woning wil kopen. Scholen en crèches worden duurder. De regering gaat het geld halen bij de mensen die er echt voor werken. Dat kan niet door de beugel.”

Yannick, arbeider DAF Trucks

 Foto: Greet Brauwers

“De maatregelen van de regering treffen alleen de werkende man, de kleine man. Ga maar eens boodschappen doen, je merkt het aan de kassa. En heb je je elektriciteitsrekening al eens vergeleken met vorige jaar? Daar komen veel mensen voor op straat. De vakbonden moeten de acties nog verscherpen, nog vaker op straat komen. En misschien nog iets heviger als nu. Als het van mij afhangt dan wordt het nog een warme herfst.”

Johan, delegee bij Tenneco

take down
the paywall
steun ons nu!