© Stefan Lambrechts

Na de jobbeurs: droomjob of reality check?

Met 32 standhouders en 1.900 voorinschrijvingen kon de jobbeurs in het Antwerpse hotel Elzenveld een succes genoemd worden. Werkgevers hoopten er hun vacatures te slijten, waaronder grote spelers als Provincie Antwerpen en De Lijn. Als werkzoekende ging onze reporter Stefan op pad, maar hij kwam van een kale reis terug. “Op wat gadgets na.”

dinsdag 6 oktober 2015 13:59
Spread the love

Als net afgestudeerde in een creatieve richting ging ik naar deze jobbeurs, hopend op een job. Niet wetend wat zo’n beurs inhoudt, trok ik toch mijn beste hemd aan, op hoop van zege. Met mijn 22 jaar en een secundair diploma geen evidente opdracht. Ik was ook lang niet alleen: de organisatie vertelde me dat er 1.900 voorinschrijvingen van werkzoekenden waren. Het leek me onmogelijk dat die allemaal werk zouden vinden.

De eerste stand waar ik naar toe trok, was die van de stad Antwerpen. Hier deed ik enkele jaren geleden stage, en er zijn ook geregeld vacatures voor mensen met mijn diploma.

Ik nam plaats aan de tafel bij de stand en werd er hartelijk ontvangen. Ik vertelde dat ik net afgestudeerd ben als grafisch ontwerper, en kreeg als reactie: “Is dat een bachelor?” Nee, helaas, hoger secundair. Waarop de dame uitlegde dat er in oktober vacatures komen, die ik kan raadplegen via de website, Er werd mij nog veel succes gewenst bij mijn zoektocht. Geen slecht begin, dus met goede moed naar de volgende stand.

Onthaalmedewerker

Bij de provincie Antwerpen kreeg ik een duidelijke folder met, per diplomaniveau, de vacatures. Ik nam ze door en trof, voor iemand met mijn cv, een halftijdse job in het Fotomuseum in Antwerpen, als onthaalmedewerker. Naast mij staat Jan (59) uit Berchem. Hij zoekt al anderhalf jaar werk met een bachelor maatschappelijk werk/cultureel assistent. “Ik sta open voor vacatures zoals onthaalmedewerker, maar vond nog niets concreets.”

Zo gaat het bij ongeveer elke stand. Ik schrijf me iets later in bij een interimkantoor, maar ook zij kunnen me nog niets concreets beloven. Ik ben teleurgesteld: ik heb niemand mijn cv kunnen overhandigen, hoewel de site van de beurs er zo op aandrong die (afgedrukt) mee te nemen.

Andere bezoekers, zoals Kaoutar (23) uit Zwijndrecht, hebben meer succes. Kaoutar heeft een hoger secundair diploma organisatie-assistente en zoekt sedert een jaar werk in de logistiek, maar ze wil ook iets in de zorg of verkoop doen. Zij solliciteerde op de jobbeurs bij De Voorzorg. Het is nu afwachten, vingers gekruist.

Niets concreets

Met 1.900 voorinschrijvingen kan men van een succes spreken, of je via deze beurs een job vindt? Je krijgt veel informatie en zelfs enkele gadgets, maar niets concreets. Toch maar blijven vrijwilligen, dus – je weet nooit wie je onderweg tegen het lijf loopt.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Stefan Lambrechts

take down
the paywall
steun ons nu!