Groot-Brittannië: waar snipers betogers viseren en generaals met een coup dreigen

De komst van Corbyn op het Britse politieke toneel lokt felle reacties uit. Reacties die soms niet bepaald passend zijn binnen een parlementaire democratie. Snipers op daken zetten om betogers in het oog te houden bijvoorbeeld. Of een anonieme generaal die dreigt met muiterij.

dinsdag 6 oktober 2015 17:20
Spread the love

Zondag vond in Manchester een grote mars plaats tegen het beleid van de Britse, conservatieve regering. Ongeveer zestigduizend betogers kwamen opdagen. Onmiddellijke aanleiding voor het protest was de vierdaagse Tory-conferentie die eveneens doorgaat in Manchester. Pers en betogers waren enigszins verrast door het grote succes van de betoging. Maar nog verrassender was dat de vreedzame betogers in de gaten werden gehouden door snipers.

Op deze foto’s zijn de snipers te zien:
 
Er bleken op minstens twee locaties snipers gestationeerd te zijn. Eén van die twee locaties was het dak van het gebouw waarin de conferentie van de Tories plaatsvond.

Algauw werden de beelden van de snipers verspreid via sociale media. De reactie van de politie hierop was dat de geweren gepositioneerd stonden om het volk in de gaten te houden. De kijker op een geweer zou immers beter werken dan een reguliere verrekijker, zo beweerde de Britse politie.

Het is een uitleg die alvast weinig geloofwaardig klinkt. Later werd beweerd dat het ging om een algemene veiligheidsmaatregel die kadert binnen de normale procedure van terreurbestrijding.

Feit blijft wel dat het levensgevaarlijk is om in de buurt van grote mensenmassa’s gewapende agenten te plaatsen. Eén per ongeluk afgevuurd schot kan leiden tot paniek met tientantallen doden en gewonden als gevolg. Snipers op daken plaatsen vergroot de kans op een dergelijk ongeluk aanzienlijk. Daarnaast is het natuurlijk bijzonder intimiderend. Snipers die vreedzame betogers in de gaten houden is een beeld dat je verwacht in militaire dictaturen, niet in een land dat zichzelf democratisch noemt.

Coup

Sinds Corbyn voorzitter werd van Labour is het politieke klimaat in Groot-Brittannië bijzonder gespannen. Polarisering neemt toe en alle middelen lijken goed om Corbyn in een kwaad daglicht te stellen. Daarbij wordt nogal losjes omgesprongen met bepaalde democratische principes.

Zo verklaarde een Britse generaal in de Sunday Times dat het Britse leger wel eens kon gaan muiten wanneer Corbyn effectief de macht zou bekleden. Volgens de niet nader genoemde generaal zou het leger niet aanvaarden dat er bespaard wordt op defensie of dat Groot-Brittannië de NAVO zou verlaten. Letterlijk: “De legerleiding zou niet toelaten dat een Eerste Minister de veiligheid van het land in gevaar brengt, en ik denk dat mensen alle middelen – vuil of proper – zullen aanwenden om dat te beletten.”

Of de getuigenis betrouwbaar is – het gaat immers om een “anonieme bron” – is nog maar de vraag. Maar het zegt natuurlijk wel iets over de middelen waarmee tegen Corbyn gestreden wordt.

take down
the paywall
steun ons nu!