De beelden die u niet te zien kreeg over conflict bij Air France

De directie van Air France kondigde maandagochtend op een vergadering van de centrale ondernemingsraad aan dat er 2900 banen geschrapt worden. Het liep uit de hand toen een honderdtal betogers de zaal binnendrong. Twee directieleden moesten vluchten met ontbloot bovenlijf en een gescheurd hemd. Op Facebook circuleren beelden van wat er net na dat dramatische moment gebeurde.

dinsdag 6 oktober 2015 11:45
Spread the love

De beelden van de ontredderde directieleden met hun overhemd aan flarden gingen de wereld rond. Het probleem met dergelijke beelden is dat alle context verdwijnt. Er wordt niet geduid wat de aanleiding was van het incident en het beeld dat overblijft is dat van Franse vakbonden die hun gewelddadige militanten niet onder controle hebben.

Een uniek filmpje dat op Facebook circuleert en dat geen enkel journaal haalde, toont een andere kant van het herhaal.

Erika, een werkneemster van Air France, daagt de directieleden uit met een emotionele toespraak. “Wij hebben onze inspanningen gedaan”, zegt ze aan de directieleden die rustig een koffie drinken en haar zo goed mogelijk proberen te negeren.

“Ik verdien 1800 euro. Is het dat loon dat Frankrijk te grond richt? We zijn niet gekomen om een conflict uit te vechten. We willen een dialoog, dat is alles wat we vragen”, zegt ze nog. De directeur tot wie ze zich richt, draait zich om en negeert haar.

De vrouw gaat verder. “De vergadering moest om 10u beginnen maar al van zaterdag horen we op het nieuws wat er verteld zal worden. Is dat respect? Voor mensen die 30 jaar anciënniteit hebben, die Air France groot hebben gemaakt. Is dat de manier om ons te bedanken? Het zijn de werknemers die Air France groot hebben gemaakt, zeker niet jullie.”

Verveeld

Erika herhaalt nog eens dat de werknemers niet uit zijn op geweld maar dat ze gerespecteerd willen worden en antwoorden willen op hun vragen. Terwijl ze dat zegt, kijkt de directeur met gekruiste armen verveeld naar een hoek van het plafond.

De directie probeert al maanden de piloten van Air France een loonbevriezing te doen slikken. In ruil moeten ze langer werken. Die onderhandelingen draaiden op niets uit waarna de directie met een ‘plan B’ op de proppen kwam. Er worden 2900 werknemers ontslagen en 14 vliegtuigen uit de vloot geschrapt.

Sinds 2008 verdwenen al 15000 banen bij de eens zo machtige luchtvaartmaatschappij die de concurrentie ondervindt van low cost-bedrijven op de korte vluchten en enkele Arabische maatschappijen op de lange afstanden.

“Al 7 jaar, meer dan 84 maanden, meer dan 2550 dagen ondergaan de werknemers dagelijks een andere vorm van geweld. Het sociale geweld dat onverbiddelijk de toekomst verduistert”, schrijft de Franse vakbond CGT in een pamflet. De vakbond veroordeelt wel het geweld van de betogers, maar herinnert aan een gedicht van de 12de-eeuwse dichter Nizami: “Wie wind zaait, zal storm oogsten.”

De vakbond wijst er ook op dat de betoging duizenden werknemers bij elkaar bracht ongeacht rang en stand. “Iets wat nog nooit gebeurde bij Air France”, aldus CGT. “Het is dat sterke beeld van de dag dat de media hadden moeten verspreiden.”

Bron video:
https://www.facebook.com/naty.beycdg/videos/10207982840718711/?pnref=story

 

take down
the paywall
steun ons nu!