Erdogan en zijn Ottomaanse wachters
Opinie -

Verontwaardiging om grootlint in de Leopoldsorde voor Erdo?an

Gisteren, zondag 4 oktober, landde de Turkse president Erdo?an in Zaventem voor een staatsbezoek, een ontmoeting met de Europese Instellingen en de opening van het cultuurevent Europalia, waarvan Turkije gastland is. Bovendien ontvangt hij vandaag uit de handen van Koning Filip het Groontlint in de Leopoldsorde.

maandag 5 oktober 2015 14:53
Spread the love

Erdo?an zet op dit moment alles op alles om bij de herverkiezingen op 1 november een meerderheid in het parlement te halen voor zijn AKP, zodat hij een autoritair presidentieel systeem kan installeren. Om dit te verwezenlijken tracht hij de Koerdische beweging, die met de HDP (de Democratische Partij van de Volkeren, nvdr) een enorme winst boekte bij de verkiezingen van 7 juni, te elimineren.

Afgelopen zomer is het conflict tussen de PKK en het Turkse leger daardoor weer in alle hevigheid losgebarsten. Bijna dagelijks vallen er doden. Daarenboven heeft Erdo?an bevel gegeven op alles te schieten wat er van ver uitziet als een PKK-guerrilla. Hierdoor lieten al vele onschuldigen, ook vrouwen en kinderen, het leven.

Niet enkel de Koerden, maar heel de Turkse samenleving lijdt onder het bewind van Erdo?an. Vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd, journalisten bedreigd, democratie en secularisme moeten plaats ruimen voor een conservatief-islamitisch gedachtengoed.

Dit weekend lekten verschrikkelijke beelden gefilmd in de Koerdische stad ?irnak. Op de beelden is te zien is hoe een Turks gepantserd voertuig het lijk van een jonge Koerd  doorheen de straten sleept. Dit soort van gruwelijkheden, gelijkaardig aan de methodes die IS in haar veroveringsgebied toepast, vormen geen uitzondering en gebeuren met bewust medeweten van de Erdo?an.

Om onze verontwaardiging te uiten, verstuurden we onderstaande brief naar de premier, de ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken en voorzitters van kamers en senaat.

Geachte,

Aanstaande zondag ontvangt u Turks president Recep Tayyip Erdo?an in het kader van een officieel staatsbezoek. Bovendien zal president Erdo?an worden ingehuldigd in de Leopoldsorde door Koning Filip.

Wij staan erop u te informeren dat aan de hand die u zondag zal schudden het bloed kleeft van honderden onschuldige burgers, waaronder tientallen minderjarigen en ouderen. Erdo?an is bezig aan een moordende terreurcampagne tegen de Koerdische bevolking, die door het verkiezingssucces van de HDP op 7 juni het laatste obstakel vormt in het plan om de Turkse grondwet te wijzigen.

Hij is de persoon die schuldig is aan het bloedige optreden van de politie in Gezipark, de militaire operatie en de vernieling van de steden Cizre en Nusaybin, geweld op de journalisten en de aanhouding van duizenden leden van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) en andere civiele organisaties.

Het doel van president Erdo?an is niets minder dan het installeren van een autoritaire, conservatief-islamitische, presidentiële staat als nieuwe grootmacht in het Midden-Oosten. Om dit te verwezenlijken gaat hij over lijken, van het aan banden leggen van vrije meningsuiting tot het verlenen van steun aan de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

U heeft als officiële vertegenwoordigers van de Belgische staat en democratie de plicht deze man terecht te wijzen. Erdo?an is een gevaar voor de Turkije en het Midden-Oosten, maar ook voor Europa en België. Het is immers dankzij het lakse optreden van het Turkse leger langs de grens met Syrië dat vele Europese IS-strijders, soms in groep, zo gemakkelijk de grens heen en weer over geraken.

Wij zijn zeer ontzet te vernemen dat de persoon die verantwoordelijk is voor zoveel pijn en verdriet bij het Koerdische volk het Grootlint van de Leopoldsorde zal ontvangen. Niet enkel voor de meer dan 50.000 onderdanen met Koerdische afkomst, maar voor alle door u afgevaardigde burgers die streven naar wereldwijde humaniteit en democratie is dit een steek in het hart.

Wij hopen dat u kennis neemt van onze oprechte verontwaardiging.

Hoogachtend,

Derwich Ferho,

Voorzitter Koerdisch Instituut Brussel

take down
the paywall
steun ons nu!