“Besparen op sociale economie is een dubbel verlies voor de maatschappij”

maandag 5 oktober 2015 17:16
Spread the love

Etienne, Fatimah, Amarjit, Raymond, Vilma, Haidar en Mina. Allemaal mensen die op één of andere manier zo’n tegenslag kenden in hun leven, dat ze hun leven opnieuw moesten opbouwen. Van nul moesten herbeginnen. Dankzij de sociale economieorganisaties, kregen zij en nog talloze anderen een duwtje in de rug. Meer dan een duwtje. Kijk naar Raymond, uit Kameroen. Hij kwam vijftien jaar geleden toe in België als politiek vluchteling. Moest zijn kinderen achterlaten. “Mijn kinderen verliezen, dat was een deel van mezelf verliezen. Misschien was ik beter in Kameroen gebleven. Dan konden mijn kinderen ten minste nog mijn doodskist aanschouwen”, vertelt hij. Door zijn vaste job bij Vélo vond hij weer stabiliteit, financieel en vooral emotioneel. Bekijk het zelf via http://www.robtv.be/nieuws/leuven/de-nieuwe-start-aflevering-5

Voor de sociale economie breken barre tijden aan. Ze krijgen geen plaatsen meer toegewezen. De hogere overheden bepalen namelijk hoeveel kwetsbare mensen de organisaties te werk mogen stellen. En de hogere overheid zet de handrem op. Dat remt de sociale economie in haar groei.

Het is ook een dubbel verlies voor de maatschappij. Mensen die om welke reden dan ook elders niet aan de bak raken, worden in werkloosheid en armoede geduwd. Jammer voor die mensen, kun je denken. Het is minstens even jammer voor onze samenleving. Niet alleen duw je mensen richting OCMW, richting leefloon, wat onze maatschappij een pak meer geld kost dan de sociale economie zelf.

Je negeert eveneens de waarde voor de maatschappij die sociale economie biedt via haar soort werk. Poetsen bij De Lijn zoals Amarjit, renoveren in schooltjes zoals Etienne, kansarme kinderen begeleiden zoals Haidar… Het zijn allemaal jobs die zowel voor de werknemer als voor de samenleving ontzettend waardevol zijn.

Door het beknotten van de sociale economie, rem je niet alleen de groei van die bedrijven, maar ook de groei van hun potentiële werknemers. En creëer je een onderlaag in de samenleving dat nergens meer aan de bak komt, geen aansluiting meer vindt in onze samenleving. Binnen de huidige context, met een toestroom van vluchtelingen die niet allemaal hooggeschoold zijn, zal de noodzakelijkheid van sociale economie enkel toenemen.

Vanaf 4 september brengt ROB-TV acht weken lang, elke donderdag en vrijdag, het unieke verhaal van acht mensen die moedig getuigen over hun ‘nieuwe start’. ROB-tv lanceert deze nieuwe spraakmakende reportagereeks, in samenwerking met Leuvens productiehuis Nieveranst en met steun van de stad Leuven.

take down
the paywall
steun ons nu!