Het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park

Zonne-energie is plan B voor Midden-Oosten en Noord-Afrika

In Dubai en Marokko wordt gewerkt aan de bouw van grote zonneparken. Logisch zou je denken met een energiebron die zo overvloedig aanwezig is. Toch komen de projecten in Afrika beneden de Sahara slechts moeizaam van de grond.

donderdag 1 oktober 2015 17:16
Spread the love

De enorme zandvlakte op 30 kilometer afstand van Dubai lijkt op het eerste gezicht op een kale woestijn, maar wie goed kijkt ziet ook fotovoltaïsche zonnepanelen. Het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Zonnepark is het grootste zonneproject van het Midden-Oosten met een capaciteit van 13 megawatt bij de lancering. Tegen 2030 is het de bedoeling dat de capaciteit oploopt tot 3000 megawatt.

Fossiele brandstoffen

Een soortgelijk project is in de maak in de provincie Ouarzazate in Marokko. Het is het antwoord van het koninkrijk op de dure import van fossiele brandstoffen en op de klimaatverandering.

Deze twee projecten, samen met andere zonneparken in Egypte, Jordanië, Saudi-Arabië en elders tonen aan dat het Midden-Oosten en Noord-Afrika een plan B klaar hebben voor als de olieprijzen blijven dalen.

Ook Afrika beneden de Sahara heeft zon in overvloed maar gebruikt deze duurzame energiebron amper.

Toch is er grote behoefte aan energie op dit continent: vandaag leven 621 miljoen Afrikanen, twee derde van de hele bevolking, zonder elektriciteit. Het probleem is het grootst in Oost-Afrika. Volgens cijfers van de Wereldbank heeft slechts 23 procent van de Kenianen, 10,8 procent van de Rwandezen en 14,8 procent van de Tanzanianen toegang tot elektriciteit.

Zonne-ondernemers

Een nieuwe generatie “zonne-ondernemers” zorgt er nu voor dat een toenemend aantal mensen toegang krijgt tot duurzame energie en er ook nieuwe inkomsten binnenkomen. “De zon is een waardevolle bron van energie”, zegt Sachi DeCou van Juabar, een bedrijf in Tanzania dat een netwerk runt van oplaadpunten op basis van zonne-energie.

“In Afrika leven mensen vaak erg verspreid van elkaar. Zonnepanelen zijn modulair en kunnen waar nodig geïnstalleerd worden en zo een bedrijf of een heel dorp van energie voorzien.”

Jesse Moore, directeur van M-Kopa Solar dat duurzame energie levert in Kenia, Oeganda en Tanzania is het daarmee eens en noemt zonne-energie “een enorme kans voor ondernemers en investeerders”.

M-Kopa Solar bezorgt 140.000 Oost-Afrikaanse gezinnen stroom voor een bedrag van 40 eurocent per dag. Elke week komen daar ongeveer 4000 huizen bij. Het bedrijf is van plan om snel uit te breiden naar andere markten, zoals Ghana.

Microniveau

“De kansen om in Afrika een lucratieve business op te zetten met zonne-energie zijn enorm”, zegt Henri Nyakarundi die zelf een mobiel oplaadstation op zonne-energie heeft in Rwanda. ” Ze bestaan echter alleen op microniveau.”

“De volgende stap is om zonne-energie te produceren voor het elektriciteitsnet”, zegt hij. “Maar dat vereist investeringen en de lokale banken zijn tot nu toe niet bereid geweest om zulke projecten te financieren, tenzij je een erg groot bedrijf bent.”

take down
the paywall
steun ons nu!