President Tayyip Erdo?an.

Turkse journalist Ahmet Hakan mishandeld

In de nacht van 30 september op 1 oktober werd Turks journalist Ahmet Hakan voor zijn huis mishandeld. Hakan is columnist bij de krant Hürriyet en presentator bij het Tv-kanaal CNN Türk. Hij behoort tot de meest uitgesproken critici van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

donderdag 1 oktober 2015 11:28
Spread the love

In de nacht van 30 september op 1 oktober werd Hakan, na een programma te hebben gepresenteerd voor CNN Türk, voor zijn woning in Istanbuls wijk Nisantasi mishandeld door vier personen. Een van hen richtte zich op Hakans bodyguard terwijl de anderen Hakan zelf onderhanden namen. Daarbij werden zijn neus en ribben gebroken. Hakan werd opgenomen in een ziekenhuis, maar heeft dat ondertussen weer verlaten.

Drie van Hakans belagers werden direct na het incident aangehouden door de politie, een vierde later. Enkelen van hen zouden een strafblad hebben. De auto waarin ze reden werd eerder vastgelegd door bewakingscamera’s van het redactiegebouw van Hürriyet en CNN Türk. Hürriyet-hoofdredacteur Sedat Ergin verbindt daar de conclusie aan dat de daders Hakan naar Nisantasi hebben gevolgd. Ergin sprak van een georganiseerde aanval. Verder zei hij:

‘We worden niet geïntimideerd door dit soort aanvallen. We zijn niet bang. We zullen doorgaan op het pad waarvan we weten dat het het juiste is.’ De aanval op Hakan volgt op bedreigingen aan zijn adres. ‘We verpletteren je als een vlieg als we dat willen. Tot nu toe hebben we genade met je gehad, waardoor je nu nog leeft’, schreef de columnist Cem Kücük van de regeringsgezinde krant Star op 9 september.

Na een onhandig geformuleerd bericht in de krant Hürriyet over een uitspraak van president Erdogan, werd het redactiegebouw op 6 en 8 september tot tweemaal toe aangevallen door een groep woedende AKP-medestanders. Daarbij werden de ruiten van het gebouw ingeslagen. Een aantal van de daders werd aangehouden, maar korte tijd later weer vrijgelaten, hoewel sommigen onder hen vuurwapens bij zich droegen. 

De aanvoerder van de groep die de aanval op Hürriyet uitvoerde, AKP-volksvertegenwoordiger Abrurrahim Boynukalin, zei kort voor het incident: ‘Onze fout is dat we ze niet eerder in elkaar geslagen hebben.’ Via Twitter distantieerde Boynukalin zich van de aanval op Hakan: ‘We zijn niet zo perfide dat we een journalist door vier mannen voor zijn huis mishandelen.’ De leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij, Kemal Kilicdaroglu’ veroordeelde de mishandeling van Hakan:

 ‘Ik ben hier zeer ontstemd over. Een gerespecteerde journalist wordt eerst met de dood bedreigd en daarna fysiek aangevallen. We vinden het verontrustend dat de spanning in de samenleving hiertoe leidt. We verwachten van de regering dat zij maatregelen neemt tegen aanvallen op de media. Veiligheidsdiensten dienen de ware verantwoordelijken voor dit incident te vinden.’ 

De aanval op Hakan werd ook veroordeeld door leden van de AKP. De woordvoerder van de partij en voormalig minister, Ömer Celik, liet via Twitter weten: ‘aanvallen op journalisten kunnen op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. Geweld kan niet goedgepraat worden en dient onvoorwaardelijk veroordeeld te worden.’

Hüseyin Celik, een voormalige minister namens de AKP veroordeelde de aanval op Hakan eveneens: ‘Ik veroordeel de misdadige aanval op Hakan scherp. Het doet er niet toe wat de aanleiding is, ieder geweld is een blijk van onvermogen.’

Premier Davutoglu en president Erdogan hebben op het moment van dit schrijven nog niet gereageerd.

Volg Peter Edel op Twitter

 Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

take down
the paywall
steun ons nu!