Foto: Greet Brauwers

Extreme El Niño bedreigt miljoenen mensen

Minstens tien miljoen mensen dreigen dit of volgend jaar honger te leiden als gevolg van droogte of hevige neerslag in Zuidelijk Afrika, Azië en Midden-Amerika, voorspelt Oxfam in een nieuw rapport. De extreme weersverwachtingen zijn het gevolg van een extreme versie van het klimaatfenomeen "El Niño".

donderdag 1 oktober 2015 16:10
Spread the love

In het rapport “Entering Uncharted Waters: El Niño and the threat to food security” schetst Oxfam de gevolgen van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij hitte uit de oceanen de wereldwijde weerpatronen beïnvloedt. Het fenomeen komt gemiddeld om de 7 tot 8 jaar voor, maar de klimaatverandering zwengelt het effect aan. Wetenschappers waarschuwen dat de frequentie van extreme El Niño’s zelfs kan verdubbelen, en dat de effecten moeilijker te voorspellen zijn.

Droogte

De laatste grote El Niño’s in 1997 en ’98 veroorzaakten wereldwijd klimaatchaos en rampen van Peru tot Indonesië. Ook dit jaar dreigt een extreme El Niño, en de gevolgen laten zich nu al voelen.

Ethiopië schat dat door het uitblijven van de regens 4,5 miljoen mensen voedselhulp nodig zullen hebben. In Zimbabwe ligt de maïsoogst 35 procent lager dan normaal, en in Malawi zullen tegen februari volgend jaar naar verwachting 2 miljoen mensen met honger kampen.

Ook elders in de wereld is de impact voelbaar. In Guatemala en Honduras zien duizenden boeren hun oogsten mislukken door de droogte en veranderende weerpatronen. Papua-Nieuw-Guinea wordt dan weer getroffen door zware regens die aardverschuivingen veroorzaken, gevolgd door droogte en hitte. Ook Indonesië kampt met droogte in de meeste provincies.

“Miljoenen arme mensen voelen het effect van de extreme El Niño nu al”, zegt Winnie Byanyima, directeur van Oxfam International. “Ze zien hun oogsten mislukken en de prijs van basisvoedsel exploderen door de tekorten. Naarmate de klimaatverandering op snelheid komt, zullen we enkel meer van dergelijke extreme weerfenomenen zien. 2014 was al het warmste jaar ooit, en dit jaar zal naar verwachting nog warmer worden. Regeringen beginnen in te zien dat de klimaatverandering al een feit is en dat er snel iets aan gedaan moet worden.”


take down
the paywall
steun ons nu!