“Mijn familie al die jaren niet zien, dat doet pijn”

“Mijn familie al die jaren niet zien, dat doet pijn”

maandag 28 september 2015 14:47
Spread the love

“Ze willen niet terug naar hun land, ze zijn hier enkel om te profiteren van onze sociale zekerheid, van onze welvaart.” Een argument dat je vaak hoort tegenwoordig. Wat mensen schijnen te vergeten, is dat mensen die hun land ontvlucht zijn, dat niet voor hun plezier gedaan hebben. Velen hebben alles, ook hun familie, achtergelaten. Niet wetende wanneer ze hun moeder, vader, broers, zussen, terug zijn. Niet wetende of ze hun familie überhaupt nog in levende lijven zullen kunnen omhelzen.

Zo iemand is Haidar, afkomstig uit Irak. Al vier jaar is hij in België. Zijn vader, die zal hij nooit meer in levende lijve zien. Want die is voor de ogen van Haidar vermoord door soennitische IS-milities. Er bleef maar één optie over voor Haidar: vluchten. Hij kwam terecht in Leuven en is nu aan de slag bij kinderwerking Fabota, waar hij in vlot Nederlands sportles aan de kinderen geeft. “Mijn familie al die jaren niet zien, dat doet pijn. Je kunt niet altijd gewoon naar een foto kijken.”

Terugkeren naar Irak is geen optie voor Haidar zolang zijn leven in acuut gevaar is. “Ik kan niets doen. Ik hoop dat de situatie in mijn land verbetert. Maar ik zie altijd wel een politieke partij die olie of geld steelt. En zolang zal het er niet veilig zijn.”

Haidar had dus maar één optie: een nieuwe start nemen. Nederlands leren, werk zoeken. Hij is gediplomeerd kleermaker, maar daar kon hij in België niets mee aanvangen. Dus kan hij via buurtwerk ’t Lampeke als kinderwerker bij Fabota terecht. “De kinderen waarvoor ik zorg, hebben veel kleuren, veel talen, andere tradities. Hier komen ook mensen die problemen hebben die arm zijn, die hulp nodig hebben.” En Haidar, die ooit zelf hulp nodig had, weet wat een goede ondersteuning kan betekenen. Mede dankzij de sociale tewerkstelling kon hij aan een nieuw leven bouwen. En nu zelf mensen een plek geven waar ze kunnen thuiskomen, waar ze zichzelf kunnen zijn.

Het verhaal van Haidar komt aan bod in de vierde aflevering van De Nieuwe Start: http://www.robtv.be/nieuws/leuven/de-nieuwe-start-aflevering-4

Vanaf 4 september brengt ROB-TV acht weken lang, elke donderdag en vrijdag, het unieke verhaal van acht mensen die moedig getuigen over hun ‘nieuwe start’. ROB-tv lanceert deze nieuwe spraakmakende reportagereeks, in samenwerking met Leuvens productiehuis Nieveranst en met steun van de stad Leuven.

take down
the paywall
steun ons nu!