Jambon en asiel: “Die Gedanken sind frei”

Jambon en asiel: “Die Gedanken sind frei”

zaterdag 26 september 2015 22:57
Spread the love

Jan Jambon en Asiel: “Die Gedanken sind frei” of hoe de slachtoffers van het nationaal-socialisme geschoffeerd worden in een van hun meest heilige verzetsliederen.

Moet Jan Jambon ontslag nemen omdat hij een slag in het gezicht geeft van de duizenden slachtoffers van de Jodenvernietiging en van het verzet tegen het nationaalsocialisme, zie z’n uitspraak in het interview in De Standaard van 25/09/2015? “DS: Er staat letterlijk in het regeerakkoord: ‘De acute opvangcrisis is voorbij.Jan Jambon: “Juist. Over asiel hebben we dus geen regeerakkoord meer. Dan geldt: die Gedanken sind frei. Ik zeg altijd: het regeerakkoord is een contract tussen de vier partijen waar we ons loyaal aan moeten houden, maar als we met nieuwe fenomenen geconfronteerd worden, staat het de partijen vrij om hun posities te bepalen en daarna aan de regeringstafel te kijken waarover een consensus mogelijk is. Het veld ligt open.

Die Gedanken sind frei” was het lied waarmee gedeporteerden en gevangenen onder het nationaalsocialisme in een situatie van totale onderdrukking zonder perspectief op vrijheid altijd nog hun gedachten hadden, en in hun gedachten van niemand slaaf waren (voor de tekst, zie verder).

Dat Jambon, zonder enige kennis van of empathie met de betekenis van dit lied het als een one-liner gebruikt, verder geïllustreerd met z’n statement “het veld ligt open”, is meer dan een schandaal. Dan gaat het er nog niet over dat hij zich distantieert van de asielopvang in het verleden en deze in de vuilbak wil kieperen met een poging tot afbraak van gelijkwaardigheid in mensen- en burgerrechten voor vluchtelingen. Wel dat hij de slachtoffers van het nationaalsocialisme op een onnoemelijke en niet te herstellen wijze kwetst. Het is in feite een direct aanzoek aan Michel om hem te ontslaan, “zie ik ben er niet toe in staat, ik voel het niet en ik heb het niet”.

– Hoor hoe Regine Beer een strofe zingt, live in het VRT middagnieuws in 2005, van “De gedachten zijn vrij“, heruitgezonden in het VRT-nieuws bij haar overlijden, zie de afsluiting Regine Beer, journaal en haar besluit, de gedachten zijn vrij.
– Hoor hoe het Belgisch Combo o.l.v. Eric De Volder zingt:De gedachten zijn vrij”
– Hoor hoe Leonard Cohen het lied in het Duits zingt op zijn Duitslandtournee in 1976

In de BRF (Belgischer Rundfunk) klinkt het Standaard statement van Jambon zo in hun persoverzicht : “Allerdings taucht die Flüchtlingskrise nicht im Koalitionsprogramm auf. Jede Partei kann also ihre eigenen Ideen auf den Tisch legen. Zitat Jambon: „Die Gedanken sind frei.

En zoals Jambon en anderen, de vluchtelingen in rechten willen beperken, hen als ongelijken willen behandelen, hen in een aparte cocon (terug) gevangen zetten, zal ook hun lied weerklinken, “mijn geest is toch sterker, hij breekt onverdroten, de grendels en sloten en werpt ze terzij, de gedachten zijn vrij!”

Jan Hertogen
www.getuigen.be

Hieronder de tekst in het Nederlands en het Duits.

De gedachten zijn vrij

De gedachten zijn vrij!
Wie kan ze beletten.
zij ijlen voorbij
naar eigene wetten.
Geen mens kan ze raden,
of grijpen of schaden.
Hoe sterk hij ook zij,
de gedachten zijn vrij!

Ik denk mij wat ik wil!
wie zal ‘t mij verbieden.
Mijn denken gaat stil,
waarheen hij wil vlieden.
Mijn wens en verlangen
neemt niemand gevangen.
Hoe sterk hij ook zij
de gedachten zijn vrij!

En als men mij sluit,
In donkere kerker,
dan lach ik ze uit,
mijn geest is toch sterker.
Hij breekt onverdroten
de grendels en sloten
en werpt ze terzij,
de gedachten zijn vrij!

Die Gedanken sind frei (uit wikipedia)

1. Die Gedanken sind frei
wer kann sie erraten?
Sie fliehen vorbei
wie nächtliche Schatten.
Kein Mensch kann sie wissen,
kein Jäger erschießen
mit Pulver und Blei:
Die Gedanken sind frei!

2. Ich denke, was ich will
und was mich beglücket,
doch alles in der Still’
und wie es sich schicket.
Mein Wunsch und Begehren
kann niemand verwehren,
es bleibet dabei:
Die Gedanken sind frei!

3. Und sperrt man mich ein
im finsteren Kerker,
das alles sind rein
vergebliche Werke.
Denn meine Gedanken
zerreißen die Schranken
und Mauern entzwei:
Die Gedanken sind frei!

take down
the paywall
steun ons nu!