Zit niet helemaal stil, als je stilzit

Dat een zittend beroep uitoefenen nadelen heeft voor je gezondheid, is algemeen bekend. Nieuw onderzoek toont nu aan dat niet enkel regelmatig opstaan of wandelen belangrijk is. Wiebelen en bewegen terwijl je op je stoel zit, kan nog meer een verschil maken.

vrijdag 25 september 2015 11:21
Spread the love

Een studie die werd gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine toont aan dat wie vaak stilzit –waarvan bekend is dat het aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker kan veroorzaken – uiteindelijk toch minder kans maakt om voortijdig te sterven als die maar voldoende wiebelt op zijn stoel.

De studie die vertrok van de data van een van de grootste studies over voeding en gezondheid van vrouwen in Groot-Brittannië, concludeert dat enkel zij die echt volkomen stilzitten op hun stoel een verhoogd risico lopen voor hun gezondheid.

“Ondanks het feit dat verder onderzoek nodig is, lijkt het erop dat we wiebelen en friemelen met handen en voeten terwijl je zit niet meer zo negatief moeten beoordelen als onbeleefd of als een gebrek aan concentratie, als blijkt dat deze handelingen zo voordelig zijn voor je gezondheid”, zegt Janet Cade van de universiteit van Leads.

Zelfs voor volwassenen die de aangewezen aantal uren fysieke activiteit per dag respecteren en die netjes hun acht uur per nacht slapen, is het verschil in mortaliteit op het eerste gezicht significant. Ook wie vaak sport, de trap neemt in plaats van de lift of regelmatig eens opstaat van z’n bureau, is erbij gebaat om veel te bewegen terwijl hij op z’n stoel zit.

take down
the paywall
steun ons nu!