(epa.gov)

China kondigt grootste emissiehandel ter wereld aan

China kondigt vandaag een nationale emissiehandel aan die in 2017 van kracht moet worden. Dat melden Amerikaanse media.

vrijdag 25 september 2015 12:07
Spread the love

Volgens bronnen in het Witte Huis zal de Chinese president Xi Jinping vandaag (vrijdag) de Chinese klimaatplannen voorstellen in Washington. Dat melden onder meer The Financial Times en The Washington Post. De Chinese emissiehandel zou in een klap de grootste ter wereld zijn, veel groter dan de Europese emissiehandel, die inmiddels tien jaar actief is.

Volgens bronnen binnen de Chinese regering moet het systeem, waarbij uitstootrechten gekocht en verkocht kunnen worden, van start gaan in 2017. De Chinese president zal naar verwachting ook beloftes doen rond de inzet op hernieuwbare energie, een lagere uitstoot van vrachtverkeer en beperkingen op overheidsinvesteringen in vervuilende projecten. China wil bovendien ontwikkelingslanden financieel bijstaan om hun uitstoot te verminderen en om de gevolgen van de klimaatverandering te dragen.

China en de VS

Dat Xi de aankondiging in Washington zal doen, is niet toevallig. De VS en China werken aan een gemeenschappelijke positie tegen de klimaattop in Parijs later dit jaar. De Chinese beloftes kaderen in het bilaterale akkoord tussen China en de VS rond klimaatactie.

De Chinese beloftes zijn ook voor de binnenlandse Amerikaanse politiek van groot belang. Vanuit Republikeinse kant wordt China immers steevast als excuus gebruikt om klimaatinspanningen in eigen land tegen te houden. Dat China nu toch actie onderneemt, is een belangrijke opsteker voor de Democraten en de Amerikaanse regering.

Effectief?

Toch is het zeer de vraag in hoeverre inzetten op emissiehandel echt ten goede komt aan het klimaat. In de praktijk komt de verdeling van emissierechten vaak neer op het maken van onderlinge afspraken tussen grote bedrijven en zijn toegekende emissierechten het resultaat van effectief lobbywerk. Grote bestaande bedrijven worden op die manier bevoordeeld, kleinere bedrijven benadeeld.

Maar vooral belangrijk om aan te geven is dat het systeem van emissierechten in praktijk niet leidt tot een daling van de uitstoot. Eigenlijk is de enige effectieve manier om de uitstoot te beperken, het  instellen van een algemeen plafond dat de totale hoeveelheid emissies begrenst. Emissiehandel op zich komt enkel de industrie ten goede, maar niet het klimaat.

take down
the paywall
steun ons nu!