Over moeders en managersmateriaal

Over moeders en managersmateriaal

dinsdag 22 september 2015 11:15
Spread the love

Thuis blijven bij je kinderen? Daarmee breng je je carrière in gevaar!“, “Welke werkgever wil nu een vrouw aannemen bij de prioriteiten bij haar kinderen liggen in plaats van bij haar werk?“,… We kennen ze allemaal wel, de tegenkantingen die je krijgt wanneer je besluit je eigen kroost zelf groot te brengen en je carrière on hold te zetten. Vaak krijgen vrouwen na hun moederschapspauze minder kansen (minder dan vaders dat krijgen), net omdat ze gekozen hebben om een tijdje voor hun gezin te zorgen. Jammer is dat, want als je het in detail gaat bekijken, hebben moeders net heel veel kwaliteiten die je nodig hebt op de werkvloer, ik durf zelfs te stellen dat dit kwaliteiten zijn die net aan te bevelen zijn bij hogere managementfuncties.

Sterk in planning

Stel, een moeder met twee kinderen. Om 7u begint de dag. Opstaan, kinderen aankleden, 1 kind naar school brengen, thuis komen, weekmenu opstellen, weekboodschappen halen. Middagdutje voor de jongste, tijd om even een beetje op te ruimen en alvast eten voor te bereiden. Jongste wakker, even naar de speeltuin en daarna de oudste ophalen. Na het ophalen is het tijd voor de avondspits: er voor zorgen dat in een uur of drie tijd twee kinderen gegeten hebben, gewassen zijn en hun tanden gepoetst hebben. En dat is dan nog maar 1 dag. Daar komen extra dingen bij zoals zwemlessen, hobby’s en speelafspraakjes met andere moeders. Zonder ijzersterke planning, loopt alles in het honderd. 

Collegiaal en een peoples manager

Probeer maar eens een kleuter en een peuter mee op sleeptouw te nemen naar een winkel bijvoorbeeld. Hierbij moet je praten, coachen, er voor zorgen dat ze in beweging blijven want anders sta je na een uur nog bij de pakken koekjes te kijken terwijl je eigenlijk fruit nodig had. Praten en coachen zodat je kinderen niet om de beurt beginnen gillen en krijsen omdat ze wat willen hebben. Je blijft hen herinneren wat je nodig had: bananen en appels. Je zorgt ervoor dat ze doelgericht blijven: op naar de appels en bananen. Leiderschapskwaliteiten? Check! 
Ook collegialiteit is een duidelijk antwoord: een moeder helpt haar kinderen, staat hen bij en leert hen bij om het in de toekomst alleen te kunnen doen. Trek dat door op de werkvloer, en je bent een erg waardevolle werknemer.

Projectmanager

Kinderen zijn nu eenmaal kleine projectjes. Voedingen tellen, scholen bellen, alles wat met kinderen te maken heeft, komt in fasen. In projecten als je het naar de werkvloer gaat vertalen. Kinderen grootbrengen is met andere woorden een perfect voorbeeld van projectmanagement.

Crisismanager

Hiervoor heb ik maar 1 woord: zindelijkheid! Iedere ouder die een zindelijk kind heeft, weet hoeveel crisismanagement nodig is wanneer je kind aangeeft te moeten plassen. Want dat doen ze niet thuis, dat doen ze midden op de snelweg, in een drukke winkel, op de bus… en dat brengt ons naadloos bij het volgende punt:

Flexibiliteit

Vaak wordt aangehaald dat moeders (en vaders in veel mindere maten) minder flexibel zijn door de kinderen. In uren kan dat kloppen. Je kan het nu eenmaal niet maken om te laat te zijn bij een kind. Maar flexibiliteit is eigen aan ouders. Je planning (zie punt 1) omgooien op het laatste moment omdat een van de kinderen in de broek plast/moet overgeven/geen zin heeft/in slaap valt/… gebeurt meermaals per dag. Daarvoor heb je flexibiliteit nodig anders word je gillend gek.

Snel denkwerk en oplossingsgericht denken

Een beetje aansluitend bij het vorige punt. Wanneer je met kinderen op pad bent, gebeuren er heel veel onverwachte dingen. In hondendrollen trappen, in slaap vallen, geen voet meer willen verzetten,… Dan moet je snel en oplossingsgericht denken wat anders blijf je gewoon staan waar je staat. Hoe ouder je kindjes worden, hoe meer je geoefend raakt in het snelle, oplossingsgerichte denkwerk. Een pluspunt voor elke werknemer: ja hoor!

Redenen genoeg dus om als werkgever te kiezen om een moeder op te nemen in je organisatie. Ook in hogere functies, of moet ik zeggen: net in hogere functies, zullen moeders hun gewicht in goud waard zijn. Het risico dat ze wellicht minder uren willen werken op kantoor? Geef toe, wanneer je een fantastisch goede medewerker hebt, dan is dat echt niet onoverkomelijk, hé.

 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!