Egyptische militairen

Duizenden inwoners Sinaï dakloos door acties leger

Zo'n 3200 gezinnen in de Sinaï zijn in de afgelopen twee jaar dakloos geworden door vernieling van woningen door het Egyptische leger en gedwongen uitzettingen. Dat blijkt uit een vandaag (dinsdag) verschenen rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

dinsdag 22 september 2015 14:31
Spread the love

Het rapport Look for Another Homeland stelt dat de overheid bewoners onvoldoende zorg biedt na uitzettingen in de noordelijke Sinaï. Sinds juli 2013 heeft het leger duizenden woningen verwoest in de bufferzone bij de grens met de Gazastrook, ogenschijnlijk om smokkelactiviteiten via tunnels tegen te gaan. Ook landbouwgrond werd verwoest.

Sarah Leah Whitson, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij HRW, zegt dat Egypte moet uitleggen waarom het “geen gebruik maakt van beschikbare technologie om tunnels te lokaliseren en verwoesten, in plaats van dat het hele dorpen van de kaart veegt.”

Bewoners worden niet altijd vooraf gewaarschuwd, krijgen geen alternatieve woningen en meestal inadequate compensatie.

Islamitische Staat

Egypte wil volgens officiële plannen 79 vierkante kilometer bij de grens met Gaza ontruimen, inclusief Rafah, een stad met ongeveer 78.000 inwoners. Daarmee zouden ook de tunnels verdwijnen, die naar verluidt gebruikt worden door opstandelingen die banden hebben met de Islamitische Staat (IS). IS zou steun ontvangen uit Gaza.

Volgens HRW hebben de Egyptische autoriteiten weinig tot geen bewijs voor deze bewering. De mensenrechtenorganisatie stelt dat er eerder aanwijzingen dat de opstandelingen zware wapens ontvangen uit Libië, of ze van het Egyptische leger geroofd hebben, en dat deze wapens naar Gaza gesmokkeld worden in plaats van omgekeerd. HRW baseert zich daarbij op zowel Israëlische als Egyptische verklaringen.

HRW zegt dat Egypte zichzelf tegen opstandelingen kan beschermen en bevoorradingslijnen kan aanpakken zonder burgers onnodig schade toe te brengen. “Egypte moet stoppen met de vernielingen en uitzettingen en minder destructieve manieren gebruiken om de tunnels onklaar te maken. Ook moeten adequate compensatie en onderdak verleend worden aan ontheemden in nood.”

take down
the paywall
steun ons nu!