(news.stanford.edu)

“Klimaat werd ook tussen 1998 en 2013 warmer”

De bewering dat de globale opwarming van de aarde een zogenaamde pauze zou gehouden hebben tussen 1998 en 2013 is onwaar, bewijzen wetenschappers van Stanford University.

maandag 21 september 2015 14:48
Spread the love

In hun studie Debunking the climate hiatus stellen onderzoekers van Stanford University dat de statistische technieken die gebruikt werden om klimaatmetingen te analyseren, ontwikkeld waren voor andere onderzoeksvelden, zoals biologie of geneeskunde.

Deze methoden waren niet geschikt om uitspraken te doen over geofysische processen. “De onderliggende veronderstellingen voor deze analyses waren onverantwoord voor het onderzoek naar de opwarming van de aarde”, zegt hoofdauteur Bala Rajaratnam van Stanford University.

Gecorrigeerde data

De onderzoekers maakten voor hun eigen onderzoek gebruik van een nieuw statistisch raamwerk om veranderingen in geofysische processen zoals fluctuaties in warmte te analyseren. “Onze resultaten tonen aan dat in termen van lange termijndata nooit sprake is geweest van een pauze of een tijdelijke afremming van de globale opwarming van de aarde”, zegt klimaatwetenschapper en co-auteur Noah Diffenbaugh.

Het is niet voor het eerst dat deze zogenaamde pauze van de klimaatopwarming in twijfel wordt getrokken. Onderzoekers van de Amerikaanse overheidsdienst voor klimaatobservatie NOAA stelden eerder al vast dat veel boeien in de oceanen die gebruikt worden om de temperatuur van het water te meten een lagere temperatuur aangeven dan de apparatuur die schepen gebruiken om de temperatuur te meten. De onderzoekers van NOAA toonden zo aan dat het bewijs voor een pauze in de opwarming van de aarde komt te vervallen zodra de metingen van de boeien worden gecorrigeerd.

Het nieuwe onderzoek van Stanford University sluit zich bij die resultaten aan. Wat het recente onderzoek ook bijzonder maakt, is dat het zowel gebruik maakt van de oude, ongecorrigeerde gegevens van NOAA als van de meer recente en gecorrigeerde gegevens van de klimaatdienst. “Door beide datasets te gebruiken, kan niemand beweren dat we een nieuwe statistische methode gebruikten om tot een bepaald resultaat te komen”, zegt Rajaratnam.

Bronnen:

Global warming ‘hiatus’ never happened, Stanford scientists say

Rapport “Debunking the climate hiatus” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!