ABVV toont ‘Pride’: samen sterk tegen asociaal beleid

In de aanloop naar de nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront op 7 oktober, organiseert het ABVV in Antwerpen een film- en debatavond rond de film Pride.

vrijdag 18 september 2015 10:08
Spread the love

De film katapulteert ons terug naar de grote mijnwerkersstaking in het Verenigd Koninkrijk van 1984. De mijnwerkers protesteerden daarmee tegen het beleid van iron lady Margaret Thatcher. Het waargebeurde verhaal vertelt over de opvallende steun die de vakbond toen kreeg van een groep Londense holebi-activisten. De holebi’s toonden zich solidair omdat zij net als de mijnwerkers geviseerd werden door Thatcher. Ze zamelden dan ook een fiks bedrag in tijdens hun Gay Pride.

Omdat zo’n samenwerking dertig jaar geleden niet voor de hand lag, weigerde de vakbond het geld echter aan te nemen. De activisten besluiten daarop om het ingezamelde geld rechtstreeks aan een mijnwerkersdorp te schenken. De film toont vervolgens hoe de flamboyante homo’s en de ruwe mijnwerkers naar elkaar toegroeien en elkaar vinden in hun strijd tegen Thatcher. De pers noemde ‘Pride’, het regiedebuut van theatermaker Matthew Warchus, “een heerlijk hartverwarmende en geestig opbeurende komedie over verdraagzaamheid, solidariteit en generositeit.”

Het ABVV toont deze film omdat ‘samen sterk’ ook vandaag geldt in het protest tegen de regeringsbeslissingen. Meer dan ooit is het nodig de krachten te bundelen en dat willen BBTK Antwerpen, de AC Antwerpen Waasland en het ABVV-regio Antwerpen in de aanloop naar 7 oktober extra benadrukken.

Wanneer: dinsdag 22 september 2015 | start om 19u – einde + 22u30
Waar: Algemene Centrale | grote zaal | Van Arteveldestraat 17 | 2060 Antwerpen
Toegang: gratis
http://www.facebook.com/events/1651189275124963/

take down
the paywall
steun ons nu!