Diabetesmeter (healthinformation202.blogspot.com)

Pesticiden verhogen kans op diabetes

Wie aan pesticiden wordt blootgesteld, loopt 61 procent meer kans om diabetes te krijgen. Griekse onderzoekers besluiten dat na een analyse van 21 eerdere studies, die 66.000 urine- en bloedstalen onderzochten.

donderdag 17 september 2015 15:29
Spread the love

De nieuwe analyse “ondersteunt de hypothese dat blootstelling aan verscheidene types pesticiden het risico op diabetes verhoogt”, zeggen de auteurs. “De analyse van elke pesticide afzonderlijk geeft aan dat bij sommige pesticiden de kans om diabetes te ontwikkelen groter is dan bij andere.”

In de onderzochte studies is onder meer sprake van de chlordaan, DDT, heptachloor en hexachloorbenzeen. Om het oorzakelijk verband tussen pesticiden en gezondheidsproblemen verder uit te diepen gaan de onderzoekers ook de band tussen blootstelling aan pesticiden en het ontwikkelen van verschillende kankers onderzoeken.

Diabetes ontstaat door een samenspel van genetische en omgevingsfactoren. Steeds meer studies geven aan dat vervuilende stoffen, waaronder pesticiden, een rol spelen. Ook ftalaten, veel gebruikte weekmakers in producten zoals speelgoed, elektriciteitskabels en cosmetica,vergroten aanzienlijk de kans op diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes).

De resultaten van het Griekse onderzoek zijn voorgesteld in Stockholm, op een bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EADS) van 14 tot 18 september 2015.

Diabetes wordt ook suikerziekte genoemd. Het is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor een aantal ziektes die allen te maken hebben met het verlies aan capaciteit om de glucose (‘suiker’) in het lichaam, voornamelijk in het bloed, te verwerken. Het is een welvaartsziekte, onder meer gelinkt aan het eten van te veel ongezond voedsel (nvdr).

Bron: Analysis of 21 studies shows exposure to pesticides is associated with increased risk of developing diabetes 

take down
the paywall
steun ons nu!