Muco bij Limbomania
Interview - CMGJ vzw, Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn

Muco bij Limbomania

Mücahit Bekar (22), als rapper gekend als Muco, is geboren in Lommel en woont nu in Houthalen waar hij werkt als administratief bediende bij Jeugdwelzijnswerk Meulenberg (JWW Meulenberg). Met zijn artiestennaam Muco is hij samen met rapper Bilerju geselecteerd voor de Limburgse muziekwedstrijd Limbomania met 'Geri Geldik' ("We zijn er weer"). Dit lied gaat onder meer over het leven in Meulenberg. “Mijn vader kocht me ooit opnamemateriaal voor een kleine muziekstudio thuis zodat ik niet te veel op straat zou rondhangen.”

donderdag 17 september 2015 13:55
Spread the love© CMGJ vzw

Muco ontvangt ons bij zijn thuis in Meulenberg waar hij over zijn muziek vertelt. Zijn liefde voor rap begon toen hij 7 jaar was en in 2006 schreef hij zijn eerste lied, toen nog verspreid via het oude ‘msn’ en later via Youtube. “Mijn familie steunde me omdat ze zagen dat ik daarmee mijn vrije tijd goed vulde. Mijn vader kocht het nodige materiaal om liedjes te kunnen opnemen. Hij zag toen al in dat rapmuziek goed voor me was en dat ik zonder rap op het slechte pad zou komen.”

Vorig jaar rondde hij zijn hogere studies af als Administratief Medewerker KMO. Dit jaar begon hij te werken bij JWW Meulenberg. “Nu ben ik ook verloofd. Ook mijn verloofde steunt me in mijn muziek.” Zijn lied voor Limbomania gaat over zijn wijk Meulenberg en de verschillende problemen die jongeren meemaken.

Zijn deelname aan Limbomania is het resultaat van een overleg met de organisatoren van het muziekevenement die het selectieproces toegankelijk en bekend wilden maken voor alle jongeren. Het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ) nam deel aan dat overleg en contacteerde onder meer JWW Meulenberg.

Dubstep

“Onze coördinator Tim Claessens sprak me aan over Limbomania. Eerst was ik niet overtuigd, maar Tim beloofde dat hij mij zou steunen. Ik had nog geen nummer en je moest vier nummers inzenden. Bilerju, een vriend uit een oude rapgroep waar ik deel van was, schreef samen met mij het nummer waarmee we geselecteerd werden. Wij zorgden zelf voor de beat met Dj Okan. Je hoort een stuk dubstep doorheen de rap en mijn broertje Fatih speelt op de achtergrond de Turkse gitaar.”

De voorbereiding gebeurde in een snel tempo en met veel twijfels: “Wij namen het lied op bij Villa Basta waar we een week tijd hadden voor de opname. De inspiratie komt uit de situatie van de jongeren in zijn wijk. “Ik ken veel jongeren die ik gewoon af en toe groet als ik hen zie en sommigen zie ik bij het vrijdagsgebed. Maar ik ben een van hen en ik weet wat zij meemaken.”

In 2008 schreef hij een lied over drugs nadat een jongere daardoor stierf. “Mijn lied was een boodschap om ermee te stoppen. Letterlijk vertaald heette het lied ‘de dood zal verkort worden’. Ik weet dat allerlei jongeren naar mijn teksten luisteren. Zowel Marokkaanse, Italiaanse als Turkse jongeren kennen mijn muziek, omdat ik ook zorgde voor Nederlandstalige ondertitels bij de Turkse rapteksten.”

Werk

Hoewel hij regelmatig waarschuwt voor problemen als drugs, kan hij de keuzes van sommige jongeren wel begrijpen. “Ik weet dat veel jongeren geen job krijgen als werkgevers weten dat ze uit Meulenberg komen. Het gebruik en verkoop van drugs keur ik niet goed. Maar als jongeren hier geen werk vinden, proberen ze na een tijd via de drugshandel aan geld te geraken. Toen ik een job vond, besefte ik dat ik veel geluk had.”

Deze achtergrondsituatie over de jongeren in Houthalen komt ook aan bod in een van zijn liedjes:
“..de jongeren worden leeglopers genoemd.
Het eerste wat ze vragen als je werk zoekt (is) van waar ben je?
Door onze reputatie krijg je al snel een (gesloten) deur,
Is er niemand die dit stopt?..”

Muco hoopt dat jongeren voor hun vrije tijd een kijkje nemen bij de vele vzw’s in de omgeving. “Ze moeten op zijn minst eens gaan kijken en gaan luisteren naar wat er allemaal te doen is.” Intussen concentreert hij zich op de voorronde op 17 oktober. “Ik heb het lied dus al enkele keren getoond aan een jury. Ons rapduo is een beetje opvallend tussen de rest van de artiesten: het zijn allemaal rockers. Maar last van zenuwen heeft hij niet. “We zullen gewoon dat podium betreden en tonen wie we zijn.”

Kaarten voor de voorronde van Limbomania op 17 oktober zijn te verkrijgen via Muco (Mücahit) bij JWW Meulenberg.

take down
the paywall
steun ons nu!