Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

Een honderdtal vredesactivisten voerden op zaterdag 12 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden de toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Er namen ook enkele Belgen deel aan de acties.

zondag 13 september 2015 10:32
Spread the love

Volgende week, van 15 tot 18 september, verzamelt de wereldwijde wapenindustrie in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering. Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 30 000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit meer dan 100 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. In 2013 stonden onder andere Libië, Afghanistan, Saudi-Arabië en Bahrein op de gastenlijst.

Onder de noemer ‘Stop The Arms Fair’ strijdt een coalitie van vredesbewegingen en activisten tegen de DSEI beurs. Ze willen de wapenbeurs weg. “Deze beurs toont de hypocrisie van ons buitenlands beleid aan,” zegt Adrew Smith uit Londen. “De regering heeft het over mensenrechten en democratie, maar promoot op DSEI schaamteloos wapenhandel met de meest autoritaire en dictatoriale regimes ter wereld.”

Er namen ook Belgische vredesactivisten deel aan de acties. “Want dit is geen Brits maar een Europees probleem,” zegt Katelijne Noens van Vredesactie. “Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten samen zijn één van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten.”
“Ironisch dat wapendealers wel welkom zijn in Europa, en oorlogsvluchtelingen niet. Als de EU werkelijk de grondoorzaken van migratie wil aanpakken, moet ze dringend werk maken van een strenger wapenexportbeleid.”

De acties lopen al de hele week en gaan door tijdens de beurs volgende week.

take down
the paywall
steun ons nu!