‘Enig alternatief is goede, degelijke openbare omroep’

Gisteren lekte het besparingsplan van de VRT en dat zorgt voor de nodige opschudding. DeWereldMorgen.be sprak met voorzitter van ACOD-VRT Luk Vandenhoeck over de noodzaak van een sterke openbare omroep en de noodzaak tot actie.

woensdag 9 september 2015 13:14
Spread the loveLuk Vandenhoeck (tweede rechts)

Dat het transformatieplan van de VRT gisteren uitlekte, hoeft niet te verbazen stelt Luk Vandenhoeck: “De Raad van Bestuur van de openbare omroep is een weerspiegeling van de Vlaamse regering. Het betekent dat N-VA, Open-VLD en CD&V erin zetelen. Zij voeren vooral een partijpolitieke en ideologische agenda uit die haaks staat op wat feitelijk de missie zou moeten zijn: de uitbouw van een goede en degelijke openbare omroep.

“Het lekken van het plan vanuit de Raad van Bestuur is een poging om chaos te creëren en het sociaal overleg een hak te zetten. Normaal gezien wordt zo’n besparingsplan eerst intern besproken op de Raad van Bestuur en vervolgens in overleg met de sociale partners. Pas in laatste instantie gaat het dan naar de media. Nu werd die volgorde helemaal omgekeerd. Daar zit natuurlijk een strategie en een agenda achter.”

Vaag

“Het nieuws dat we gisteren (8 september 2015) te horen kregen is natuurlijk verschrikkelijk. Een deel van de activiteiten die zogenaamd niet tot de kernopdracht van de VRT behoren worden geoutsourced. Concreet betekent dit dat bewaking, catering, kinderopvang en niet-media gebonden IT uitbesteed wordt aan private bedrijven.”

“Daarnaast zijn er de plannen om de regionale afdelingen van Radio 2 te centraliseren. We schatten dat er zeker 380 jobs zullen verdwijnen bij de openbare omroep. Veel meer dus dan de 286 jobs waarover men het nu heeft. Men probeert de reële cijfers doelbewust vaag te houden.”

Stakingen 15-16 september

“De sfeer bij de VRT is strijdlustig en de actiebereidheid is groot. Dat merkten we toen we deze ochtend post hebben gevat bij de ingangspoort. De mensen van Radio 2 hebben gisteren reeds actie gevoerd. Vandaag verzorgt de catering slechts één maaltijd in plaats van de gebruikelijke vier tot vijf maaltijden per dag. Wie eten wil krijgen zal ook eerst een petitie moeten tekenen die oproep tot solidariteit met het personeel van de catering. Sommigen zijn daar slecht gezind over en spreken van dwang. Maar wat moeten van de mensen van de catering zelf niet zeggen?”

“Maandag is er opnieuw een vergadering van de Raad van Bestuur. Na afloop zullen we vermoedelijk overgaan tot stakingen. Verwacht dus begin volgende week een staking van een deel van het personeel. Vermoedelijk dinsdag of woensdag (15-16 september  2015). Dat valt nog te bezien.”

Er is wél een alternatief

“Wij eisen in de eerste plaats de intrekking van dit plan en de verdere uitbouw van een degelijke, hedendaagse openbare omroep. Wat men nu doet is het tegendeel daarvan. De politiek is gewoon plat op de buik gegaan voor het lobbywerk van de commerciële media. De afbouw van de openbare omroep moet dienen om hen meer ruimte te geven.”

“De dotatie van de VRT wordt verminderd en tegelijk wordt verhinderd dat de VRT zelf op de markt op zoek gaat naar extra middelen. Het nettoresultaat is dus een kleinere, minder kwaliteitsvolle openbare omroep. Dat betekent meer ruimte voor de commerciële zenders.”

“Dat zal de consument ook merken. Er zal een verschraling van het media-aanbod komen, terwijl de arbeidsvoorwaarden voor het personeel van de openbare omroep zullen verslechten. Enkel de winst van commerciële mediabedrijven zal toenemen.”

“Er moet dringend ingezet worden op een degelijke publieke omroep. Omdat dit nodig is en omdat anders een verarming van het aanbod dreigt. Wij zullen in ieder geval niet meehelpen aan het verder uitkleden van de openbare omroep. Dat staat als een paal boven water.”

take down
the paywall
steun ons nu!