Europa, Samenleving, Politiek -

Vluchtelingen Hongarije opgesloten in kooi

Er is beeldmateriaal opgedoken waaruit blijkt dat vluchtelingen tijdelijk werden opgesloten in kooien tijdens hun doortocht in Hongarije. Op de foto's zijn duidelijk vrouwen en kinderen te zien. De beelden zijn geschoten door een plaatselijke hulporganisatie.

dinsdag 8 september 2015 17:21
Spread the love

De beelden dateren van begin juli, maar werden tot nu toe niet opgepikt door de mainstream media. Ze zijn enkel te vinden op sociale media en op de site van het nieuwsmedium Budapest Beacon. Dit is ook de enige bron waarop we ons kunnen baseren voor informatie omtrent het lot van deze vluchtelingen.

Het staat in ieder geval vast dat de beelden geschoten zijn in Hongarije. Dat is te zien aan de Hongaarse opschriften op de kleren van een agent die in beeld is. Ook aan de hand van t-shirts van – vermoedelijk – hulpverleners, valt af te leiden dat dit tafereel zich in Hongarije afspeelt.

Volgens Budapest Beacon zijn de foto’s genomen door Age of Hope, een Hongaarse organisatie die zich vooral het lot van kinderen op de vlucht aantrekt. Een medewerker van Age of Hope vertelde aan de Budapest Beacon dat de vluchtelingen slechts enkele uren zouden vastgehouden zijn in de kooi en dat de politieagenten zich voor de rest correct gedroegen. Maar tegelijk stelde men vast dat er een ernstig tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen was.

Sowieso druist het opsluiten van vluchtelingen, laat staan het opsluiten van kinderen in kooien, regelrecht in tegen de bepalingen van de Conventie van Genève. Het gaat om een vorm van onrechtmatige vrijheidsberoving. De vraag stelt zich ook of dit een eenmalig feit is, dan wel een terugkerende praktijk bij de Hongaarse politiediensten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!