Heel wat verzameld elektronisch afval uit de EU wordt in werkelijkheid 'verloren' in Afrika, zoals hier in Ghana (Vibek Raj Maurya)
Europa, Milieu, Samenleving -

EU ‘verliest’ twee derde van zijn elektronisch afval

 In de EU komt slechts een derde van al het verzamelde elektronisch afval echt in officiële inzamel- en recyclagesystemen terecht. Door afwezigheid van werkelijke controle raken zo miljoenen tonnen van dit afval 'verloren' in derdewereldlanden

dinsdag 1 september 2015 11:42
Spread the love

In 2012 hebben bedrijven en consumenten in de EU 9,5 miljoen ton elektronica en elektrische toestellen weggegooid. Het gaat vaak om materiaal dat nog zou kunnen dienen. Van die 9,5 miljoen ton kwam slechts 3,3 miljoen ton terecht in officiële inzamel- en recyclagesystemen, ongeveer 35 procent. Meer dan 6 miljoen ton ‘verdween’.

Naar schatting 1,3 miljoen ton afval werd uitgevoerd, in niet gedocumenteerde transporten, samen met andere materialen. 70 procent van dat ‘afval’ functioneerde nog, de rest, slechts ongeveer 400.000 ton, was echt afval.

Ongeveer 4,7 miljoen ton elekrtonisch afval verdween dus in de EU zelf, vooral door slecht afvalbeheer en door illegale handel. In het illegale circuit zijn onderdelen zoals kostbare metalen en printplaten erg in trek. Daardoor lopen legale afvalverwerkers naar schatting 800 miljoen tot 1,7 miljard euro aan inkomsten mis.

Deze vaststellingen zijn gebaseerd op een onderzoek, dat twee jaar in beslag nam en onder meer uitgevoerd werd door Interpol, met financiering van de EU.

Bronnen: 

Only a third of Europe’s e-waste is recycled

EU report: Countering WEEE Illegal Trade

 

take down
the paywall
steun ons nu!