Fatima Ibrahim al-Marzuqi wordt door haar broer gedragen sinds ze niet meer kan stappen door verwondingen opgelopen tijdens een aanval met cluserbommen op het dorpje Malus in het Noorden van Jemen (Ole Solvang/Human Rights Watch)

Saoedi-Arabië gebruikt VS-clusterbommen in Jemen

Minstens zevenmaal werd reeds clustermunitie ingezet tijdens de aanval van Soaedi-Arabië op Jemen. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft daarvoor bewijzen gevonden.

vrijdag 28 augustus 2015 14:47
Spread the loveEen deel van een M26-draagraket aangetroffen in het dorp Bani Kaladah in het noorden van Jemen na een aanval in april of mei 2015 (Private/Human Rights Watch)

De aanvallen waarbij clustermunitie werd ingezet vonden plaats dicht bij de grens met Saoedi-Arabië in Hajja, in het noordwesten van Jemen, tussen eind april en half juli 2015. Er vielen daarbij minstens 13 doden, waaronder 3 kinderen, en 22 gewonden, volgens Human Rights Watch (HRW).

HRW stelt dat de raketten meer dan waarschijnlijk zijn gelanceerd vanuit Saoedi-Arabië. Dat land staat aan het hoofd van een coalitie van negen Arabische landen die de Houthi-rebellie tegen het pro-Saoedische regime in het noorden van Jemen bestrijden.

Clustermunitie bestaat uit raketten die in de lucht kort boven de bodem exploderen en daarbij talloze kleine bommetjes verspreiden over een groot gebied. Dit soort aanvalswapens werd in 2008 verboden door een internationale conventie, waar 94 landen aan deelnemen. Saoedi-Arabië, Jemen en VS hebben het nooit ondertekend.

Blindgangers

“De ingezette wapens waren in de VS geproduceerde M26-raketten, die elk 644 stuks submunitie bevatten”, zegt Ole Solvang van HRW: “Dat betekent dat iedereen binnen het bereik van deze bommen waarschijnlijk gedood of gewond is.” Eén salvo van zes raketten kan meer dan 3800 stuks submunitie verspreiden over een gebied van een vierkante kilometer.Een M77 clusterbommetje met stoffen hangriem (Stéphane De Greef, Landmine and Cluster Munition Monitor/CC)

De gebruikte submunitie, M77 genaamd, “faalt” in 23 procent van de gevallen, wat betekent dat per salvo bijna duizend zogenaamde blindgangers (niet onmiddellijk ontplofte bommen) op de grond blijven liggen. Die brengen later burgers, vooral kinderen, in gev
aar. Onderzoekers hebben van dorpelingen gehoord dat sinds de aanvallen minstens drie mensen omkwamen toen ze de bommen aanraakten, door er op te trappen (of mee te spelen, ze zien er voor kinderen heel onschuldig uit met felle kleuren).

Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten, alle drie lid van de Arabische coalitie tegen Jemen, bezitten dergelijke M26-raketten en lanceerinstallaties. Gezien de nabijheid van de grens is het dus “zeer waarschijnlijk” dat ze vanuit Saoedi-Arabië werden afgevuurd.

SchapenhoederEen broer en drie neven van Khaled Matir Hadi Hayash, die zelf omkwam bij de aanval, werden zwaar gewond door clustermunitie in het dorpje al-Qufl in het midden van juli 2015 (Ole Solvang/Human Rights Watch)

Eén van de recente slachtoffers is Khaled Matir Hadi Hayash, een jongen van 18. Hij raakte dodelijk gewond in zijn nek op 14 juli toen hij zijn vee liet grazen op het land. Zijn broer en drie neven (zie foto) raakten daarbij eveneens gewond en de familie verloor daarenboven dertig schapen en al hun koeien door te trappen op clusterbommen.

Het is niet de eerste keer dat deze verboden wapens in Jemen worden gebruikt. HRW heeft eerder al drie andere typen clustermunitie van Amerikaanse makelijk geïdentificeerd die in Jemen zijn ingezet door Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten.

Bronnen: 

U.S.-Made Cluster Munitions Causing Civilian Deaths in Yemen

Yemen: Cluster Munition Rockets Kill, Injure Dozens

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!