De droogte van 2011 in België werd als een natuurramp erkend. Volgens de voorspellingen van het WRI zal het niet de laatste maal zijn (landbouwleven.be)

België riskeert 40-80 procent tekort water tegen 2040

Door de groeiende wereldwijde vraag naar water zullen in 2040 meer dan dertig landen met extreme watertekorten kampen. Volgens het World Resources Institute loopt ook België een "hoog risico".

vrijdag 28 augustus 2015 15:04
Spread the love

Op basis van klimaatmodellen, voorspellingen over bevolkingsgroei en sociaaleconomische trends voorspelt het World Resources Institute (WRI) voor 167 landen een toekomstige waterschaarste – een negatieve verhouding tussen het totale waterverbruik en het beschikbare aanbod.

Wereldwijd krijgen 33 landen, waarvan 14 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, naar verwachting te maken met “extreem hoge” waterschaarste in 2040. In onder meer Algerije, Iran, Irak, Pakistan, Syrië, Griekenland en Spanje zal die schaarste oplopen tot hoger dan 80 procent.

België hoort volgens deze WRI-analyse bij de tweede meest risicovolle groep landen die waterschaarste mogen verwachten. Het gaat dan om een schaarste tussen 40 en 80 procent. Buurlanden als Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië doen het iets beter met een schaarste van 20 tot 40 procent. Duitsland, Rusland, de Balkanlanden en Scandinavië hoeven zich tot 2040 nog geen zorgen te maken.

Opvallend is dat ook een aantal grote wereldeconomieën gevaar lopen. Zowel de VS, China als India vallen in de tweede categorie van “hoog risico” tussen 40 en 80 procent. Rusland, Canada en Brazilië doen het wat beter en lopen een “laag tot middelmatig” risico.

Grote gevolgen

Een hoge druk op de watervoorziening kan verstrekkende gevolgen hebben, benadrukt het WRI-rapport, niet enkel voor de rechtstreekse drinkwatervoorziening, maar ook voor bijvoorbeeld de landbouw en de politieke stabiliteit. Zo heeft Saoedi-Arabië laten weten dat in 2016 volledig afhankelijk zal zijn van de invoer van graan uit het buitenland, wegens mislukte oogsten door de aanhoudende droogte .

De Amerikaanse National Intelligence Council schreef in 2012 al dat watertekorten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten de kans op politieke instabiliteit in die landen aanzienlijk zullen vergroten.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!