Jemenitische kinderen tonen de hashtag #CHILDRENnot SOLDIERS in mei 2014, toen de VN voor het eerst het groot aantal kindslachtoffers in Jemen aanklaagde (UN Photo)

Kindslachtoffers conflict Saoedi-Arabië-Jemen met EU-wapens

Van de 402 kinderen die in Jemen zijn omgekomen sinds de escalatie van de door Saoedi-Arabië geleide aanvallen in maart 2015, is 73 procent van de getroffenen het slachtoffer van luchtaanvallen door de Saoedi-Arabische coalitietroepen. Dat hebben de VN bekendgemaakt.

woensdag 26 augustus 2015 15:08
Spread the love

Uit incidenten die door de VN zijn gedocumenteerd, blijkt dat 606 kinderen ernstig gewond zijn geraakt. Tussen 1 april en 30 juni verdrievoudigde het aantal kindslachtoffers vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar.

Zerrougui zegt dat ze “geschokt” is door de vele burgerslachtoffers in de zuidwestelijke Jemenitische stad Taiz. Maandag 23 augustus 2015 vielen er nog veertien doden, voornamelijk kinderen. Op 21 augustus vielen 65 burgerdoden bij aanvallen door de Golfcoalitie. Daarbij kwamen zeventien kinderen om en raakten er twaalf gewond.

Scholen worden opvangcentra

De vechtende partijen vallen ook scholen aan, waardoor kinderen in dit geteisterde land waar 26 miljoen inwoners slechts beperkt onderwijs kunnen krijgen. Tachtig procent van de bevolking heeft momenteel humanitaire noodhulp nodig.Saoedi-Arabië gebruikt in Jemen onder meer de Tornado, voor het eerst gebouwd in 1974 door consortium van British Aerospace, het Duitse MBB en Aeritalia en is speciaal ontworpen voor precisiebombardementen op lage hoogte. Het toestel werd eerder ingezet in de Golfoorlog van 1991, in Bosnië, Kosovo, Irak, Libië en Afghanistan (Geoff Moore/CC)

Volgens het VN-kinderfonds UNICEF zijn al 114 scholen verwoest en 350 scholen beschadigd sinds maart 2015. Driehonderdzestig scholen werden omgezet tot opvangcentra voor ontheemden. Het land telt inmiddels zo’n 1,5 miljoen ontheemden, vluchtelingen in eigen land. 

UNICEF verwacht dat bij het begin van het nieuwe schooljaar in september 3600 scholen niet op tijd open zullen gaan. “Daarmee wordt het onderwijs voor ongeveer 1,8 miljoen kinderen onderbroken.”

Met 4000 doden en 21 miljoen mensen die voedselhulp, medicijnen en opvang nodig hebben, hebben ook kinderen bovendien te maken met een kritiek gebrek aan gezondheidszorg. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) in Jemen zijn er reeds meerdere zwangere vrouwen en kinderen overleden omdat ze te laat bij een gezondheidscentrum arriveerden als gevolg van benzinetekort, of doordat ze dagenlang moesten wachten tot de gevechten ophielden.

Bronnen:

Majority of Child Casualties in Yemen Caused by Saudi-Led Airstrikes

Yemen conflict inflicting “unacceptable price” on children, says Leila Zerrougui

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!