(bigstock/IPS)

Veiligheidsraad VN bespreekt voor het eerst homorechten

De VN-Veiligheidsraad heeft op 24 augustus 2015 voor het eerst achter gesloten deuren gesproken over de rechten van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT).

dinsdag 25 augustus 2015 16:43
Spread the love

De VN-Veiligheidsraad heeft als voornaamste taak het handhaven van internationale vrede en veiligheid. Af en toe worden in de VN-Veiligheidsraad ook wereldwijde kwesties aangekaart die niet rechtstreeks een band hebben met vrede en veiligheid. Eerder gebeurde dat al met de thematiek van de klimaatverandering en met hiv/aids.

Deze recente bijeenkomst, op initiatief van de VS en Chili, werd bijgewoond door een Irakees en een Syrische burger. Allebei ontvluchtten zij hun land wegens vervolging voor hun seksuele oriëntatie door IS. Deze informele ontmoeting was bedoeld om op open wijze denkbeelden uit te wisselen, zonder verdere verplichtingen.

Boris Dittrich, van de Amerikaanse ngo Human Rights Watch (HRW) is kritisch over deze dialoog achter gesloten deuren. Hij zegt dat deze bijeenkomst “duidelijk geen officiële bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad was.” Leden van de Veiligheidsraad zijn niet verplicht om dit soort bijeenkomsten bij te wonen”, legt hij uit. “Toch denk ik dat het interessant is dat dit debat gehouden werd.”

De getuigenissen van mensen die leden onder aanvallen van IS op de mensenrechten, zullen de aandacht vestigen op de wreedheden die IS begaat tegen homo’s, of mannen die aanzien worden als homo, zegt Dittrich.

“Het debat zal niet uitmonden in de aanvaarding van een resolutie. Voor homo’s in Irak en Syrië zit het belang van het debat in verandering in hun thuisland. Leidt dit debat tot minder schendingen van de rechten van LGBT-ers? Of zal de extra aandacht op VN-niveau juist leiden tot meer doelgerichte moorden door IS?”, vraagt Dittrich zich af. “Ik heb het antwoord niet, maar ik had graag gehoord wat de deelnemers aan het panel daarover te zeggen hebben.”

Dittrich wijst erop dat het bureau van de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) zijn personeel in Turkije en andere landen waar LGBT’ers naartoe vluchten, moet sensibiliseren om op een accurate en serieuze manier om te gaan met deze kwestie.

Te vaak hoort HRW van asielzoekers dat zij moeten vluchten vanwege hun geaardheid of genderidentiteit en dat hun problemen genegeerd worden. “Dit is een gebied waarop de VN daadwerkelijk een rol kunnen spelen en het zou een geweldige uitkomst van het debat zijn.”

Gevraagd naar de interesse van de VN-Veiligheidsraad voor niet-veiligheidskwesties, zegt ambassadeur Anwarul K. Chowdhury, voormalig VN-ondersecretaris-generaal: “Ik geloof dat het handhaven van de internationale vrede en veiligheid van veel dingen afhangt die onderling met elkaar verweven zijn. Het is absoluut onrealistisch, onpraktisch en onverantwoordelijk om een kwestie te categoriseren als zou die geen invloed hebben op het handhaven van vrede en veiligheid.”

“In het verleden heeft de VN-Veiligheidsraad zich gebogen over hiv/aids, over klimaatverandering en over serieuze mensenrechtenschendingen. De raad heeft eerder ook al een verklaring gegeven over overstromingen in Mozambique, omdat het water landmijnen wegspoelde van de oorspronkelijke plaatsen, die voor ontmijning in kaart gebracht waren door de VN”, zegt Chowdhury.

In de afgelopen zeventig jaar, verklaart hij nog, heeft de Veiligheidsraad zich vooral gericht op staatsveiligheid en militaire strategieën, niet op menselijke veiligheid zoals de complexiteit van de wereldwijde situatie vandaag vereist. “Dit perspectief moet veranderen, wil de raad op betekenisvolle wijze effectief zijn in zijn besluiten en acties.”

Bron: Security Council, in Historic First, Discusses Gay, Lesbian Rights

 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!