Sojaveld (Creative Commons/Alfonso)

Extreem weer maakt voedselproductie meer onderhevig aan schokken

De toename van extreem weer zorgt voor meer plotse schokken in de voedselproductie. Arme landen worden het meest getroffen door dalingen in de productie van belangrijke gewassen, maar ook de westerse wereld blijft niet buiten schot.

vrijdag 14 augustus 2015 16:35
Spread the love

Volgens een
nieuw Brits-Amerikaans rapport dat
de veerkracht van het globale voedselsysteem met betrekking tot extreme
weersomstandigheden in kaart brengt, zal de instabiliteit in de
voedselproductie de komende twee decennia sterk toenemen.

Door de
toename van extreem weer, een gevolg van de klimaatopwarming, zullen schokken
in de wereldwijde voedselproductie tegen 2040 tot drie keer meer voorkomen,
waarschuwt het rapport.

Stijgende voedselprijzen en
conflict

Waar een terugval van vijf tot zeven procent van de vier
belangrijkste gewassen, rijst, maïs, soja en tarwe momenteel een keer per
eeuw voorkomt, zal dat binnen 25 jaar om de dertig jaar zijn.

Zo’n
terugval in de productie treft in eerste instantie mensen in
ontwikkelingslanden die de voedselprijzen zullen zien stijgen en zo nog meer
in armoede worden geduwd.

Het rapport waarschuwt echter dat ook het
Westen meer kwetsbaar zal worden. De stijgende prijzen van voeding zullen
inwoners van de Verenigde Staten of Groot-Brittannië gemakkelijker kunnen
opvangen dan de bevolking in het Zuiden, maar het Westen wordt wel meer
kwetsbaar voor de indirecte gevolgen van de voedselschaarste waaronder
politieke instabiliteit en conflict.

Als oplossing adviseren de auteurs
van het rapport onder meer om de risico’s op extreme weersomstandigheden
beter te leren inschatten en aan gecoördineerd risicomanagement te doen. Ook
vinden ze dat de internationale markten beter op elkaar moeten afgestemd
worden en dat de landbouw aanpassingen dient te ondergaan in functie van het
veranderende klimaat.

De Verenigde Naties berekenden vorig jaar dat de
mondiale voedselproductie met 60 procent moet stijgen in 2050 om sociale
onrust en burgeroorlogen als gevolg van ernstige voedseltekorten te
vermijden.

De stijgende vraag naar voedsel wordt veroorzaakt door de
toegenomen welvaart en de groeiende wereldbevolking. Die zal naar verwachting
stijgen tot 9,7 miljard mensen halverwege deze
eeuw.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!