Mijmeringen over de Gentse Klimaattour

Mijmeringen over de Gentse Klimaattour

maandag 10 augustus 2015 12:21
Spread the love
«On avance, la transition arrive. On sait que c’est ça la solution à cette crise»

Bam! Daar zijn ze, de kerels en de meid van Alternatiba. Met wapperende, hoge groene vlaggen, gezellig achter elkaar aan gezeten op hun robuuste tandems. Het is 17u30 in het Gentse Baudelopark, de zon straalt, witte wolkjes slenteren voorbij. Iets vroeger ontvingen we de voorhoede van hun team, die het transport van de noodzakelijke en zware spullen verzekert. Met z’n allen pakken we tafeltjes, flyers, stickers, vlaggen, kartonnen bordjes en voertuigen uit en heten we de eerste enthousiastelingen welkom, op de zachte deun van hiphopmuziek. Langzaamaan vult de plek in het midden van het park zich met steeds meer Gentenaars; skates, ligfietsen, bakfietsen, skateboards, gewone fietsen… En voegen zich ook enkele journalisten, cameramannen en fotografen zich bij de menigte. Zo’n 80 mensen kwamen bijeen en wachtten het startsein een beetje ongeduldig af.
Het is 18u! We maken ons klaar. Max van Alternatiba neemt niet onopgemerkt plaats in het midden, met zijn zwaar geladen fiets die een geluidsinstallatie schuilhoudt. Hij luidt de actie in en heet iedereen van harte welkom in naam van de Franse alternatieven-beweging. Zij fietsen tijdens de Alternatiba Tour gedurende 4 maanden langs meer dan 180 plaatsen in Frankrijk en aangrenzende landen, om te mobiliseren voor de klimaattop in Parijs eind dit jaar en om de overgang naar alternatieven te promoten. Hun doel is om positieve initiatieven voor een klimaatvriendelijke samenleving in het leven te roepen, te stimuleren en te versterken. In Frankrijk en in verschillende andere Europese landen zijn zo de Dorpen van de Alternatieven ontstaan; mobiele nederzettingen waarin alternatieven voor meerdere domeinen van het dagelijks leven en thema’s in de kijker worden geplaatst. Wonen, landbouw, energie, solidariteit, klimaat, etc etc.

Daarna nemen Ole en ik de micro in handen. Ook wij heten de tourders én Alternatiba welkom, vervolgens bedank ik hen en zet ik Ole in de bloemetjes. Want dankzij hem en zijn begeleiders van Critical Mass Gent konden we met een gerust hart de route afleggen, joepie!

Et c’est partiii!
Hopla! Groot en klein, jong en oud, allemaal mee. De klimaattour liep van een leien dakje en was vooral vernieuwend. We volgden nieuwe wegen door Gent en de Fransen zorgden voor de ambiance. Muziek die draait op trapkracht, een live rapper met micro, toeters, bellen en nos voix bien sûr! Kijk zeker eens naar de clip van het officiële lied van de Alternatiba Tour! We reden langs de Ottogracht, het Sluizeken, dan rond het AZ Sint-Lucas en vervolgens richting het nieuwe justitiepaleis. De daaropvolgende tocht door het Rabot en de Brugse Poort kon je wel omschrijven als een Blijde Intrede. Aan alle deuren en ramen, op pleintjes en trottoirs lachten de lokale inwoners ons met groot enthousiasme toe, waarop wij natuurlijk nog meer rumoer en theater tentoonspreidden! Wat een vreugde! Wat een interactie!
Dankzij de magische plek van de volkstuinen in de Boerse Poort, zijn we na deze schone tocht een beetje in het paradijs beland. Tussen de weelderige grassen en metershoge zonnebloemen genoten we bovendien van een heerlijk maal bereid door mobiele actiekeuken Kokkerellen. Onze dorst konden we lessen met appelsapjes van Natuurpunt Zwalmvallei-Boembekemolen en met hemels bier van de Brèwse Puurte. Een moment waarop we met elkaar konden uitwisselen, uitrusten en genieten van de leuke verhalen tijdens de rit! 
Ter afsluiting van de hele avond leerden we bij over het doen en laten van Alternatiba, de issues van de klimaatstrijd en -top, alsook over het project van Climate Express. Vzw Tentatief maakte het voor ons mogelijk om dit conferentie-debat te organiseren in hun gezellige blauw-witte circustent! Bekijk hier de filmpjes van Alternatiba en van Climate Express die werden getoond. 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!