Fernand en Karine Huts

Een megalomane verjaardag

woensdag 5 augustus 2015 11:06
Spread the love

Verjaardagskastelen

Fernand Huts, de baas van Katoen Natie, houdt een verjaardagsfeestje voor de 160e verjaardag van zijn bedrijf. De havenbaron verwelkomt maar liefst 6000 gasten, waarvoor hij een middeleeuws kasteel laat nabouwen. Welkom in de éénentwintigste eeuw, waar megalomane tirannieke kapitalisten (voorlopig) nog steeds het mooie weer maken.

Dit is het soort ondernemers waartegen we zo lang gevochten hebben. De personificatie van de hebzucht. Tegen dergelijke figuren streden Daens en zovele anderen. De huidige links-rechts tegenstelling vindt haar oorsprong in de wantoestanden die de rechtstreekse voorgangers van de Antwerpse maritieme Zonnekoning hebben gecreëerd. Herverdeling van staatswege is historisch slechts het noodzakelijke tegengif voor de verderfelijke wijze waarop de Fernand Hutsen avant la lettre de wereld rondom hen zagen en deze mismeesterd hebben. Ook de dag van vandaag pleit de big boss van de Katoen Natie nog onomwonden voor de ontmanteling van het havenstatuut. In zijn wereldbeeld dient de arbeider ten dienste te staan van de patroon. Als hij kon, Huts keerde met plezier terug naar het mensonterende industriële kapitalisme, waar arbeiders als lijfeigenen de ondernemers dienden.

De voedende hand

Het is de gehaaidheid en het ellebogenwerk van dit soort lui die de normale ondernemers het faillissement injaagt en werknemers in wurgcontracten drukt. Wie eerlijk en juist speelt in een spel vol valsspelers, wordt onvermijdelijk, vroeg of laat, van het spelbord geveegd. De Voka’s en Unizo’s van deze wereld, alsook de ganse rechtse politieke flank, eten uit hun hand en zorgen er vervolgens voor dat belastingen op het door hen beheerde kapitaal verschuiven naar de middenklasse. Die voedende-hand metafoor hanteren de Hutsianen ook zo graag, maar dan ten aanzien van de werknemers -het gepeupel. Het is immers toch de Katoen Natie die voor honderden Antwerpse gezinnen het dagelijks brood op de plank brengt? Omhels uw beul! Of aanbidt de duivel die ervoor zorgt dat uw kinderen, ondanks het einde van de schaarste, nog steeds tot de dood zullen strijden in een meedogenloze arena van ongelijkheid en armoede.

Voorbij de puinhoop

Wij, de jongeren van nu, erven de puinhoop die de winst najagende mogols à la Huts in de voorbije twee eeuwen op hun doortocht hebben achtergelaten. De erfenis is een langzaam uitdovende anti-duurzame industrie, een stervende planeet en een volledige teloorgang van collectivistische en altruïstische idealen. In de plaats kwam een competitie van allen tegen allen, die ons als mens reduceert tot economisch object.

Gelukkig is Huts een dinosaurus, één der laatsten in een uitstervende soort. Ondertussen hebben wij, die de toekomst zullen vormgeven, steeds meer instrumenten in handen om een nieuwe, eerlijke, duurzame en voor ieders voorzienende economische orde te vestigen. Hip, hip, hoera!

Foto: www.standaard.be

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!