(foto Jorge Luis Baños/IPS)

Wouden hebben jaren herstel nodig na droogte

Klimaatmodellen gaan ervan uit dat bossen na een droogte onmiddellijk opnieuw CO2 uit de atmosfeer halen. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat ze jaren nodig hebben om zich helemaal te herstellen.

maandag 3 augustus 2015 14:17
Spread the love

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten bestudeerden de groei van 1.300 bossen over de hele wereld tussen 1948 en nu. Uit de analyse van de jaarringen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat bomen na een droogte twee tot vier jaar nodig hebben om hun normale groeitempo terug te vinden.

“Dit is echt belangrijk, omdat in de toekomst meer en meer intense droogtes verwacht worden naarmate de klimaatverandering toeneemt”, zegt hoofdauteur William Anderegg. “Sommige wouden zouden het moeilijk krijgen om te herstellen voor de volgende droogte toeslaat. Als bossen er minder goed in slagen om CO2 op te nemen, betekent dat dat de klimaatverandering zal versnellen”, zegt Anderegg.

Klimaatmodellen

Bomen spelen een grote rol in de strijd tegen de klimaatverandering, omdat ze enorme hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer halen en opslaan. De ontdekking dat ze dat in jaren na droogte minder goed doen, is van belang voor de klimaatmodellen.

“In de meeste van onze huidige modellen voor ecosystemen en het klimaat worden effecten van droogte op de wouden aan of uitgezet, zoals verlichting”, zegt Anderegg. “Als de droogte ophoudt, dan nemen de modellen aan dat het herstel compleet en vrijwel onmiddellijk is. Maar dat is dus niet hoe het er in de echte wereld aan toe gaat.”

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!