Obama scherpt CO2-uitstootplan aan

De Amerikaanse president Barack Obama maakt vandaag formeel plannen bekend om de CO2-uitstoot van elektriciteitscentrales aanzienlijk terug te dringen. De VS willen de uitstoot met 32 procent verminderen ten opzichte van het niveau in 2005.

maandag 3 augustus 2015 16:32
Spread the love

Dat zegt Obama in een video over de eindversie van het Clean Power Plan die gisteren op de Facebook-pagina van het Witte Huis is geplaatst. Een jaar geleden werd in het concept-plan, opgesteld door het milieuagentschap EPA, nog een percentage van 30 procent genoemd.

De nieuwe, ambitieuzere doelstelling kan een grote invloed hebben op de Amerikaanse energiemix en de rol van kolen sterk terugdringen. Het zou ook voor het eerst zijn dat de uitstoot van elektriciteitscentrales aan banden wordt gelegd.

Weerstand

Kolen zijn momenteel goed voor bijna 40 procent van de elektriciteitsopwekking in het land. Windenergie en zonne-energie nemen ongeveer 5 procent voor hun rekening. Als het plan wordt uitgevoerd zoals voorgesteld, komt 28 procent van de energieopwekking in 2030 uit hernieuwbare bronnen. Tegelijk met het terugdringen van de uitstoot, wordt namelijk ingezet op meer investeringen in windenergie en zonne-energie.

Het CO2-plan zal naar verwachting op veel weerstand stuiten in het door Republikeinen gedomineerde Congres, met name van Congresleden uit staten waar veel kolen geproduceerd worden. Op een bijeenkomst van de oliebroers Koch in Californië uitte senator Marco Rubio, een van de Republikeinse presidentskandidaten voor de verkiezingen van 2016, gisteren al kritiek. Door de plannen van Obama zouden de kosten van elektriciteit voor miljoenen Amerikanen omhoog gaan, stelde hij.

Het EPA gaf in het concept-plan van vorig jaar aan dat de energieprijs inderdaad zal stijgen, maar dat de elektriciteitsrekening voor de consument lager zal uitvallen vanwege energiebesparingen die ook in het plan zijn opgenomen.

Jeb Bush, een andere Republikeinse presidentskandidaat, noemt de CO2-regels in een verklaring onverantwoord en te ver gaan. “Ze passeren het bestuur in de verschillende staten, nemen talloze mensen hun baan af en leiden ertoe dat de energieprijs voor iedereen stijgt.”

Nochtans is het plan minder ambitieus dan het op het eerste zicht doet uitschijnen. Omdat het enkel van toepassing is op elektriciteitscentrales, zou de totale CO2-uitstoot van het land maar met maximaal zes procent dalen. 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!