Mmm… borstvoeding

Mmm… borstvoeding

maandag 3 augustus 2015 16:37
Spread the love

“Mama Melk” vroeg mijn dochter van (bijna) twee zonet en gretig greep ze naar mijn borsten. “Mmmmmm!!!!” klonk het nadien.

Ik hou er enorm van te zien hoe graag mijn dochter van de borst drinkt. Ik bedenk dan “wat als ik was gestopt toen ze vier maanden oud was?” Ik vind het zò fijn hoe we er samen van genieten, om haar haar acrobatentoeren te zien uithalen terwijl ze drinkt, om haar tot rust te zien komen, om haar te zien groeien en om te zien hoe ze meer en meer een actieve rol speelt bij de borstvoeding. “Ik zou echt iets gemist hebben”, denk ik dan.

Toch hoor ik steeds weer dezelfde commentaar in mijn omgeving: “je gaat toch niet voeden tot ze 7 is?” “of 14?” Steeds weer merk ik dat moeders die ervoor kiezen “langer” te voeden het mikpunt worden van zo’n commentaren. Je voedt je kindje tot het twee is en voor je omgeving ben je al snel zo gek dat je je kindje wel eens tot zijn of haar 14 zou kunnen voeden. Televisieprogramma’s doen er een schep bovenop – ze gaan op zoek naar zulke extremen en noemen dat dan “natuurlijk opvoeden”. Waarom lijkt twee jaar nu zo onnoemelijk lang dan we het in het belachelijke kunnen trekken?

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat de borstvoeding best volgehouden wordt – vanaf 6 maanden in combinatie met vaste voeding – minstens tot een kind twee jaar is. In verschillende culturen is het niet ongebruikelijk borstvoeding te geven tot een kind drie jaar is. In onze samenleving klinkt het bijna overmoedig om 4 maanden lang borstvoeding te geven, een beslissing die vaak meer te maken heeft met het feit dat moeders weer gaan werken en dat de combinatie werken – kolven niet evident is. En dat is jammer.

Moedermelk is ontzettend gezond: kinderen die borstvoeding kregen hebben bijvoorbeeld minder kans op wiegendood, hebben minder oorontstekingen, kampen minder vaak met overgewicht of cardiovasculaire ziekten. Anderzijds is het zo dat een unieke focus op de moedermelk een ander belangrijk aspect uit het oog verliest: een kind leert ontzettend veel door van de borst te drinken. Drinken van de borst ondersteunt de ontwikkeling van grove en fijne motoriek en baby’s die borstvoeding kregen hebben vaak een beter probleemoplossend vermogen. Daarnaast oefent een kind belangrijke sociale vaardigheden tijdens het drinken. In een eerste stadium ervaart het de nabijheid van de moeder. Dit voedt het thuis-zijn in de wereld van een kind ten gronde – de basis waarop het kind zijn of haar hele latere leven verder zal bouwen. Nadien leert een kind via de borstvoeding zichzelf en de ander op nieuwe manieren kennen. Het ontdekt zijn of haar eigen wil, leert deze kenbaar maken, én ervaart dat mama erop reageert. Het leert zijn of haar eigen wensen ook te negotiëren in de sociale ruimte – soms moet een kindje bijvoorbeeld even wachten tot mama een bank vindt om rustig op te zitten. Temidden van alle groeiprocessen blijft het kind verbonden met mama, niet enkel intellectueel en emotioneel, maar ook fysiek – hetgeen de aarding van het zelfvertrouwen van een kind in het lichaam versterkt. Het kind ervaart dat er een veilige thuishaven is waar het af en toe eens kan “bijtanken”. De wereld ontdekken kan overweldigend zijn. Borstvoeding draagt dan ook bij tot een veilige hechting.

Volgende keer dat je een mama ziet die haar peuter voedt, denk dan even na voor je er een boutade uitgooit. 7 jaar is meer dan het driedubbele van 2 jaar en valt dus helemààl niet over één kam te scheren. Laat mama en kind genieten. Het is knap werk om de tijd te nemen om je kind te voeden en dit in een wereld waar kinderen steeds vroeger “zelfstandig” moeten zijn. Feit is dat kinderen die de tijd krijgen om kind te zijn later zelfstandiger uit de hoek komen dan kinderen die in die rol geduwd werden voor ze er klaar voor waren.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!