Voedsel klaar om te verdelen onder de behoeftigen in Pireus.

Comac in Griekenland ontmoeting met solidariteitsbouwers.

zaterdag 18 juli 2015 16:29
Spread the love

9 leden van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, vertrokken vorige week maandag halsoverkop naar Griekenland om er de situatie na de overwinning van de OXI-stem van dichtbij op te volgen. Na een rit van bijna 3000 kilometer kwamen ze aan in Athene, een stad waar de muren nog getuigen van de diepgaande campagne die er gevoerd werd. In dit artikel: het bezoek aan Solidarity4All en een aantal solidariteitsinitiatieven.

Donderdag 9 juli waren we te gast in de kantoren van Solidarity4All in Athene. Een flatje eigenlijk, op de 7e verdieping aan de drukke Akadimiasstraat in hartje Athene, omgebouwd met wat bureautjes, prikborden en een gezonde dosis wanorde. Christos Giovanopoulos staat ons in een klein kamertje te woord om voor te stellen waar Solidarity4All voor staat. Hij is één van de coördinatoren van het solidariteitsnetwerk met wortels over heel Griekenland. “Griekenland heeft te kampen met een nooit geziene humanitaire crisis, vele gezinnen die vroeger tot de middenklasse behoorden zijn nu in de armoede terechtgekomen”

Bij het zien van al deze ellende waren er honderden Grieken die beslisten om her en der solidariteitsacties op te zetten met de mensen die het ergst te lijden hadden onder de economische crisis. Er waren tientallen verschillende initiatieven, zoals het terug aansluiten van gezinnen die van het elektriciteitsnet waren gekoppeld, omdat ze hun rekeningen niet meer konden betalen.

Patato-mouvement

Op den duur zagen de solidariteitswerkers het bos door de bomen niet meer. Een aantal activisten besliste daarop om een overkoepelend netwerk op te starten, dat de naam Solidarity4All kreeg.

Ze startten met een website waar verschillende initiatieven met elkaar in contact konden komen. Later werden er algemene vergaderingen georganiseerd om te zorgen voor een betere coördinatie. Een mooi voorbeeld zijn de banden aangegaan tussen wijkcomités en boeren, waarbij de boeren zonder tussenhandelaren hun producten konden verkopen. Het hele systeem werd bekend onder de naam ‘Patato-movement’.

Solidariteit in de praktijk gebracht

Onze eerste bezoek bracht ons naar New Philadelphia een buitenwijk van Athene. Een aantal dokters beslisten om iets te doen aan het gebrek van basisgezondheidszorg. Ze kregen van de gemeente een klein zaaltje ter beschikking, dat ze ombouwden tot dokterspraktijk. Alle medische apparatuur werden geschonken door ziekenhuizen en giften van dokters. De initiatiefnemers slaagden er ook in om een heuse apotheek op te zetten. De medicatie werd geschonken door familieleden van overleden patiënten en apothekers uit de buurt. De jonge dokters zijn ambitieus: “binnenkort openen we een nieuwe praktijk vlakbij het hoofdkwartier van Gouden Dagenraad”. Is dat niet gevaarlijk vragen we ons af? “Ja er zullen zeker provocaties komen vertelt de jonge dokter, maar we zullen samen met onze patiënten en de jongeren de praktijk verdedigen”, is zijn vastberaden antwoord. We blijven tot in de late uurtjes discussiëren over de politieke situatie na het referendum.

Piraeus Solidarity

De volgende ochtend werden we ontvangen door Lysandros, hij verloor zijn job tijdens de crisis, maar besloot om niet bij de pakken te blijven zitten en startte samen met een aantal medeactivisten Piraeus Solidarity op. Wat begon met een wekelijkse volkskeuken voor de behoeftigen groeide uit tot een lokaal solidariteitsnetwerk met o.a. kledij en speelgoed inzamelingen, taalcursussen, een medisch centrum, inclusief bloedbank en zelfs een bibliotheek. “Vanaf augustus beginnen we ook met een wekelijkse openlucht cinema”, vertelt Lysandros trots. Hij beseft maar al te goed dat de Trojka met haar constante besparingsfetis verantwoordelijk is voor de situatie. “We willen de mensen hun waardigheid teruggeven en een glimlach tevoorschijn toveren. Daar doe ik het voor”, besluit hij.

Van liefdadigheid tot beweging

Solidarity4All wil verder gaan dan het bieden van puur humanitaire hulp, om de kracht van solidariteit om te zetten naar politieke bewustwording. “Door de verschillende solidariteitsorganisaties te groeperen zijn ze samen een beweging geworden”, vertelt Christos. “Dat is heel belangrijk”. Hij vertelt trots hoe velen onder hen politiek actief werden bij de linkse partijen zoals Syriza en dat ze volop mee de OXI campagne hebben gevoerd.

We hebben met onze eigen ogen gezien hoe mensen die zich in een zeer moeilijke situatie bevinden, op zoek gaan naar solidariteit en zo heel wat in beweging kunnen brengen. Overal organiseren mensen zich, om elkaar te helpen, om een uitzichtloze situatie terug hoop te geven. Maar ook om de maatschappij te veranderen zodat liefdadigheid niet meer nodig zou zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!