Foto: Frederik Sadones

Actie Amnesty International in Brussel voor Raif Badawi

Sinds 9 januari 2015 voert Amnesty International regelmatig actie aan de ambassade van Saoedi-Arabië te Brussel. Ook elders in de wereld voert Amnesty actie voor de onvoorwaardelijke vrijlating van blogger Raif Badawi.

donderdag 2 juli 2015 23:38
Spread the love

Blogger Raif Badawi werd op 7 mei 2014 in Saoedi-Arabië
veroordeeld tot 10 jaar cel, 1000 stokslagen en een zware geldboete voor
kritische uitspraken op zijn blog over de Saoedische overheid en de islam. Op vrijdag 9
januari 2015 kreeg Raif voor het eerst 50 stokslagen. Volgens het vonnis
zou dit elke vrijdag herhaald worden, maar de lijfstraf werd na die eerste maal onder druk van zwaar internationaal protest niet verder uitgevoerd.

Dokters die hem onderzochten na de eerste serie stokslagen hebben verklaard dat hij een dergelijke serie opeenvolgende slagen nooit zal overleven en dat een verdere uitvoering van zijn straf een feitelijk doodvonnis betekent. Op 7 juni 2015 bevestigde het Saoedische hooggerechtshof zijn straf. Sindsdien kan de verdere uitvoering van zijn straf  elke week opnieuw beginnen. 

In tegenstelling tot wat de officiële namen van deze rechtbanken doen vermoeden, bestaat er in Saoedi-Arabië geen rechtspraak die naam waardig. Recht op verdediging en horen van getuigen ten voordele van de beklaagde zijn onbestaande.

In Saoedi-Arabië worden onthoofdingen met het zwaard, amputaties en andere lijfstraffen uitgevoerd op openbare plaatsen, zonder dat dit op voorhand wordt aangekondigd. Het regime volgt een zeer eigenzinnige fundamentalistische interpretatie van de islamitische wetten en steunt fanatieke bewegingen in binnen- en buitenland.

Omdat Saoedi-Arabië sinds 1944 een bondgenoot is van de VS en Europa en een belangrijke leverancier van aardolie, worden deze praktijken door westerse regeringen niet afgekeurd. Bij het recente overlijden van de koning spraken meerdere westerse leiders, onder wie president Obama, hun lof uit over hem. Christine Lagarde, directeur van het IMF, loofde hem ‘voor zijn baanbrekend werk voor vrouwenrechten’.

Amnesty International drukt met zijn regelmatige acties aan de ambassade van Saoedi-Arabië zijn verbolgenheid over deze wrede straf uit. Bovendien wil de organisatie met hun wereldwijde acties de aandacht voor de zaak van Raif Badawi gaande houden.

De kans is immers reëel dat het theocratische regime van Saoedi-Arabië de uitvoering van zijn straf zal hervatten, zodra de aandacht voor zijn zaak verzwakt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!