Stad Gent snoeit in aanbod vrij zwemmen

woensdag 1 juli 2015 11:24
Spread the love

Schepen van minder sport Resul Tapmaz

Nadat eerder al het zwembad Rosas in deelgemeente Oostakker sloot wordt er nu stevig gesnoeid in de openingsuren van zwembaden Rooigem, Van Eyck en Strop. Het gaat om drastische maatregelen. Blokken in de ochtend en namiddag verdwijnen. Op zondag gaat één zwembad helemaal dicht. Dit vanaf 1 september. Onbegrijpelijk voor een coalitie met een rood-groene meerderheid daar de zwembaden in Gent momenteel al overbezet zijn.

Schepen van sport Resul Tapmaz reageerde dat mensen kunnen blijven zwemmen maar dat men zich enkel naar een ander zwembad dient te begeven. Ook verwees hij naar het grote zwemcomplex Rozebroeken als alternatief. Tapmaz kent misschien wel de cijfers, maar weet niet waarover hij spreekt. De zwembaden zijn reeds overvol in Gent. Nog snoeien in het aanbod is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Verwijzen naar Rozenbroeken (het meest bezochte zwemcomplex van België) duidt op een visie waarbij het ene grote commerciële zwemcomplex aan de rand van de stad de voorkeur geniet op zwembaden in de wijken. Voor een socialistisch schepen een vreemde visie. 

Senioren en zwangere vrouwen

Tapmaz verklaarde de rustigste momenten te hebben geschrapt uit het aanbod. Qua logica volgens de cijfertjes ergens begrijpelijk, qua menselijke logica minder. Tijdens die rustigere momenten komen vaak senioren en zwangere vrouwen zwemmen. Twee groepen die een overvol zwembad begrijpelijkerwijs liever vermijden (om zeker geen stoten te krijgen van andere zwemmers, een fenomeen dat elke Gentse zwemmer wel bekend is). Deze groepen zien hun zwemmoment nu verdwijnen. Zo is er in het Van Eyck zwembad drie keer per week senioren zwemmen ‘s ochtends. Dat is niet meer mogelijk. Denken dat deze mensen naar een overvol zwembad aan de andere kant van de stad zullen verhuizen naar waar Tapmaz verwijst, is niet realistisch.

Ook zwangere vrouwen zullen nu meer geneigd zijn hun zwembeurt te laten. Zonde, want zwemmen valt aan te raden wanneer je zwanger bent, maar een stoot krijgen van andere zwemmers ook…

Ik denk niet dat de Gentenaars de sp.a/Groen coalitie een absolutie meerderheid heeft gegeven om te snoeien in het sport aanbod. Eén van de slogans van Stad Gent luidt; ‘sport elke dag een half uurtje, behalve wanneer je het druk hebt, dan een een uurtje’. Het is betreurenswaardig dat het bij slogans blijft.

Bestuursakkoord naar de prullenmand

Bij deze wijst het gemeentebestuur een deel van haar eigen bestuursakkoord naar de prullenmand.

11.1 Gent wil de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen worden 

18. Het blijft de doelstelling van het nieuwe bestuur om élke Gentenaar regelmatig aan het sporten te krijgen, op een gezonde manier en in de beste omstandigheden.

18.13 De buurtbewoners worden mede-eigenaar van de sportprogrammatie en medebeheerder van de buurtsportinfrastructuur. Zij bepalen mee de planning van het gebruik van de infrastructuur.

18.18 senioren aan het bewegen krijgen (en houden) zien we als een grote uitdaging.

Dit zijn blijkbaar maar woorden op papier. Voor mij is het bestuurskoord geen vodje papier beste schepenen en burgemeester van Gent.

Van het medebeheer door de burger over de sportinfrastructuur is totaal geen sprake. Integendeel, deze beslissing is niet toevallig enkele dagen na de laatste gemeenteraad voor de vakantie gecommuniceerd. De eerst volgende gemeenteraad is pas eind september. 

Ook personeel niet gespaard

 Deze mensen worden verplicht uren in te leveren. “We moeten verplicht van 40u naar 32u gaan, dat is 300€ per maand minder. Er is totaal geen communicatie geweest naar ons toe, men duwt dit er gauw gauw door”, zei een aangeslagen personeelslid me. 

Dit is onaanvaardbaar. Wij verwachten van een bestuur met een centrum-linkse meerderheid respect voor het personeel en hun gezin.

Protest

Het ongenoegen bij zowel het personeel als de Gentse zwemmers is groot. Zij verenigen zich nu samen met sympathisanten op de Facebook-pagina  ‘tegen het verminderde aanbod vrij zwemmen in Gent’.

Er zijn mensen die een jaarabonnement kochten maar hun zwemmoment geschrapt zien, zij vragen hun geld terug etc.  

Schepen Tampaz had gehoopt dat het met de vakantie wel zou overwaaien maar heeft zich ernstig vergist. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. 

take down
the paywall
steun ons nu!