De algen van de soort Pseudo-nitzschia zijn piepklein, maar produceren wel een gevaarlijk zenuwgif dat alle zeeleven doodt (50 micrometer is 0,05 millimeter)(WikiMedia Commons)

Opwarming klimaat doodt zeeleven voor kust Californië

Voor de kust van Californië ligt een dode zone in zee als gevolg van de bloei van giftige algen. Dat dode gebied is uitgegroeid tot de grootste ooit in de regio. Wetenschappers stellen dat het warmere zeewater door de klimaatverandering de oorzaak is.

donderdag 18 juni 2015 15:46

Begin
mei 2015 stelden Amerikaanse onderzoekers voor het eerst een ongewone
algenbloei vast in Monterey Bay, een zeebaai tussen San Fransisco en
Los Angeles. Algen halen niet alleen alle zuurstof uit het water,
maar bepaalde soorten zoals de Pseudo-nitzschia produceren ook een
krachtig zenuwgif. De dode zones vormen zo een bedreiging voor het
milieu en de visserij omdat de toxines zich opstapelen in de kleine
vissen en schaaldieren die zich met de algen voeden.

Grootste
dode zone ooit

Tegen
het einde van de maand mei was de zone al uitgegroeid tot de grootste
die er ooit is gedocumenteerd. “Het is een enorme algenbloei”,
zegt Raphael Kudela, hoogleraar Oceanogafrie aan de University of
California, Santa Cruz. “De concentratie aan toxines is extreem
hoog op dit moment in Monterey Bay. Deze zone reikt al helemaal tot
aan de staten Oregon en Washington.”

Dode
zones worden al vijfentwintig jaar vastgesteld in Monterey Bay. De zones
beperkten zich echter meestal qua afmetingen en duur – een aantal
weken tot een maand. “Mogelijk heeft het dit keer te maken met
de ongewoon warme temperatuur van het water”, zegt Kudela. “Dit
jaar strekt dat warme water zich uit over de hele kust, van de staat
Washington in het noorden tot het zuiden van Californië.”

Klimaatopwarming

Eind
2014 waarschuwde een studie door het Smithsonian Instituut al dat de
opwarming van de aarde waarschijnlijk een grotere rol speelt dan
gedacht bij de ontwikkeling van dode zones in oceanen, meren en
zeeën.

Bijna
alle dode zones zullen tegen het einde van deze eeuw groter zijn als
gevolg van de klimaatverandering, stelden de auteurs. Die kan leiden
tot langere zomers, verzuring en veranderende stromingen en zal de
ontwikkeling van dode zones zo versnellen.

Warmer
water bevat minder opgeloste zuurstof en bemoeilijkt de vermenging
met het koudere, diepere water. Juist in dat diepere water ontstaan
zo vaak zuurstoftekorten. Zonder vermenging blijft een zuurstofarme
zone voortbestaan. In warmer water versnelt ook het metabolisme van
zeedieren, waardoor ze meer zuurstof verbruiken en het zuurstofgebrek
in het water verder wordt opgedreven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!