Vakbonden verzetten zich tegen koopzondagen in Brussel

Het Brusselse stadsbestuur heeft beslist dat de winkels in het centrum één keer per maand op zondag mogen open zijn. Voor het personeel is dat nefast, het verliest rustdag. De vakbonden voerden daarom luidruchtig protest tussen de winkelende Brusselaars in de Nieuwsstraat en City-2.

zondag 24 mei 2015 14:52
Spread the love

De Brusselse binnenstad is sinds kort officieel erkend als toeristische zone, waardoor de winkels zelf kunnen kiezen wanneer ze open zijn. Nu
de economische motor sputtert hoopt het Brussels stadsbestuur zo de
consumptie aan te wakkeren.
De zondagsopening lijkt verleidelijk voor de consumenten, maar volgens de vakbonden levert dit geen enkel economisch voordeel op  en is het ronduit nadelig voor de mensen die in de winkels werken.

“De zondag wordt een werkdag zoals alle andere. De vrijwilligheid die tot nu voor de koopzondagen tijdens de solden gold, komt in het gedrang en de werkgever moet geen toeslag meer betalen voor het zondagswerk”, waarschuwt Kristel Van Damme, vakbondssecretaris bij
de LBC-NVK.

Marie-lou Lauwereys, vakbondsafgevaardigde voor het BBTK van het C&A-personeel vertelt : “Jonge mensen met tijdelijke contracten durven niet te weigeren om op zondag te werken. Terwijl ze eigenlijk op zondag thuis zouden moeten zijn bij hun gezin, hun kinderen. Ik denk ook dat de winkels op maandbasis niet meer winst zullen maken. Ze zullen meer inkomsten hebben op zondag, maar minder in de week.”

De actie van de bonden wordt gesteund door een delegatie van Platfom Pentagone. Deze bewonersvereniging verzet zich tegen de plannen van de Stad Brussel voor nieuwe ondergrondse parkings in de Vijfhoek, het nieuwe mobiliteitsplan en de uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum.

Volgens Isabelle Marchal van het Platform zal die zone vooral voorbehouden worden voor evenementen, de horeca en toeristen en veel overlast veroorzaken voor bewoners. “We zijn niet tegen de uitbreiding van de voetgangerszone. Maar wel tegen de commerciële invulling ervan. Wij willen ook leven in onze stad. We willen kunnen ademhalen. De 4 nieuwe parkings zullen extra verkeer aantrekken. Dat wordt een dagelijkse hel voor de bewoners. Zeker als de winkels dan ook nog op zondag open zullen zijn.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!