Foto: Arne Hückelheim

Invoer van transgene gewassen in India, ondanks verzet

In acht Indiase deelstaten werden het afgelopen jaar veldproeven met transgene gewassen uitgevoerd. Dat blijkt uit overheidsdocumenten die het wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft opgevraagd. De nieuwe regering van premier Narendra Modi lijkt een nieuwe koers in te zetten. In India bestaat echter veel weerstand tegen gengewassen.

woensdag 13 mei 2015 15:17
Spread the love

Vijf jaar geleden verbood de Indiase regering, na een hevig maatschappelijk debat,  het verbouwen van transgene aubergines voor commerciële doeleinden. In 2012 adviseerde een commissie, benoemd door het Indiase Hooggerechtshof, een verbod van tien jaar op alle veldproeven met transgene voedselgewassen. 

Maar onder de nieuwe regering van premier Modi, die een jaar geleden aan de macht kwam, werd een stille koerswijziging ingezet. Dat blijkt uit documenten van de Indiase Commissie voor Goedkeuring van Genetische Manipulatie (GEAC). In acht deelstaten, die grotendeels de lijn volgen van Modi’s Bharatiya Janata-partij, zijn veldproeven goedgekeurd met onder meer transgene rijst, katoen, maïs, mosterd, brinjal (aubergine) en kikkererwten.

De GEAC gaf in juli vorig jaar toestemming voor de proeven. De meeste deelstaten hielden de uitvoering echter tegen. De staten Punjab, Haryana, Delhi, Rajasthan, Maharashtra, Gujarat, Karnataka en Andhra Pradesh lieten de proeven wel doorgaan. Bij de projecten zijn volgens de Indiase zakenkrant The Hindu Business Line, onder andere de grote zaadbedrijven Monsanto, Mahyco en BASF betrokken.

Commerciële teelt

GMWatch, een organisatie die een tegenwicht wil bieden tegen de propaganda van de biotech-industrie, stelt op grond van berichten in de media dat vertegenwoordigers van de regering in de afgelopen maanden achter gesloten deuren overleg hebben gevoerd over manieren om de weerstand tegen transgene gewassen te verminderen.

Voorstanders van transgene gewassen in India zien kansen voor de voedselvoorziening in het land dat ruim 1,2 miljard inwoners telt, omdat de transgene varianten minder vatbaar zouden zijn voor ziekten. Het land kent echter ook een sterke lobby tegen genvoedsel. De tegenstanders pleiten voor duurzame landbouw, die de vatbaarheid voor ziekten ook vermindert, maar dan op natuurlijke wijze. Ook wijzen ze erop dat nog onvoldoende onderzoek is gedaan naar de veiligheid van transgene gewassen en dat de regelgeving op het gebied van gengewassen tekortschiet.

Met de goedkeuring van veldproeven is nog geen sprake van de introductie van commerciële teelt. In buurland Bangladesh worden inmiddels wel transgene aubergines verbouwd.

Greenpeace

Vorig jaar lekte via The Indian Express een rapport van de Inlichtingendienst uit waarin werd gesteld dat niet-gouvernementele organisaties zoals Greenpeace, de Alliance for Sustainable and Holistic Agriculture en India for Safe Food de ontwikkeling van India hinderen. Al deze organisaties keren zich tegen genetisch veranderde gewassen.

Het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken liet vorige maand zeven bankrekeningen van Greenpeace India bevriezen. Greenpeace-directeur Samit Aich stelde in een reactie dat de regering probeert Greenpeace India “het zwijgen op te leggen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!