“Klimaattop Parijs zal bepalen of wij overleven”

Caraïbische leiders hebben een gemeenschappelijk standpunt ingenomen over de klimaatverandering, in de aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs eind 2015. “Als de zeespiegel anderhalve meter stijgt, zal vier vijfde van de Bahama’s zoals we die nu kennen verdwijnen.”

maandag 11 mei 2015 13:32
Spread the love

De vergadering van Caricom, de Caraïbische gemeenschap van veertien onafhankelijke landen, werd voorgezeten door Perry Christie, de premier van de Bahama’s.

Ook de Franse president François Hollande was aanwezig tijdens de Caraïbische top.

De klimaatconferentie in de Franse hoofdstad Parijs in december zal het grootste internationale event zijn dat Hollande als president zal voorzitten.

Overleven

“De impact van de klimaatverandering op onze regio is zeer duidelijk”, zegt Christie. “Grenada kende een verlies van 300 procent van zijn bruto binnenlands product na een enkele storm.”

Caricom ziet zijn groei gemiddeld 2 tot 5 procent dalen als gevolg van orkanen en andere tropische stormen die jaarlijks voorkomen.

“Tachtig procent van de landmassa van de Bahama’s bevindt zich op minder dan een meter boven de zeespiegel”, zegt Christie. “Klimaatverandering is een existentiële dreiging. Als de zeespiegel anderhalve meter stijgt, zal vier vijfde van de Bahama’s zoals we die nu kennen verdwijnen. Wij zijn hier dus samengekomen om te praten over hoe we gaan overleven.”

Kwetsbare eilandstaten

De Caraïbische gemeenschap bestaat uit de Bahama’s, Belize, Barbados, Guyana, Haïti, Jamaica, Suriname, Trinidad en Tobago en de lidstaten van de Oost-Caraïbische Muntunie: Antigua en Barbuda, Dominica, Grenada, St. Kitts-Nevis, St. Lucia en St. Vincent en de Grenadines.

Zaterdag verzamelden 40 staatshoofden en vertegenwoordigers van overheden en Caraïbische organisaties om de impact van de klimaatverandering op de regio te bespreken.

“Het is zeer belangrijk om de globale temperatuurstijging onder 2 graden Celsius te houden”, zegt Serge Letchimy, de voorzitter van de Regionale Raad van Martinique, een eiland in de Caraïbische zee. “Caraïbische eilandstaten zijn zeer kwetsbaar voor de klimaatverandering terwijl ze zelf slechts een bijdrage leveren van 0,3 procent aan de uitstoot van broeikasgassen.”

Ecotoerisme

De meeste landen zetten voor de belangrijke bron van inkomsten toerisme onder meer in op de promotie van ecotoerisme. “Toch zien we in een land zoals Dominica erosie van de kusten. We moeten handenvol geld uitgeven om dit tegen te gaan”, zegt de premier van Dominica Roosevelt Skerrit.

Het gezamenlijke standpunt werd vastgelegd in The Martinique Appeal en zal voorgesteld worden op de klimaattop in Parijs.

Martinique pakt de klimaatverandering aan door de implementatie van het Masterplan voor Klimaat, Lucht en Energie, dat het samen met de Franse overheid heeft ontwikkeld.

Martinique gaat zelfs een stap verder met het programma Martinique, duurzaam eiland. Doel is om tegen 2030 voor 100 procent overgeschakeld te zijn op een duurzame energiemix.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!