De steekmug Anopheles Stephensi is een van de voornaamste overdragers van de parasiet Plasmodium falciparum, oorzaak van malaria (foto Wikimedia Commons)

Aantal malariadoden in Mozambique stijgt opnieuw aanzienlijk

Ondanks inspanningen van de overheid, krijgt Mozambique het aantal gevallen van malaria, met name in het noorden van het land, niet klein. In 2014 waren er opnieuw meer besmettingen en meer doden dan het jaar ervoor.

donderdag 7 mei 2015 14:44
Spread the love

Volgens cijfers van het Ministerie van Gezondheid is er sprake van een substantiële stijging van het aantal mensen dat besmet raakte met malaria in 2014. Dat jaar werden 5.485.327 nieuwe gevallen van malaria gediagnosticeerd, een sprong van 38 procent in vergelijking met 2013 toen 3,9 miljoen mensen besmet werden.

Het aantal malariadoden steeg van 2.941 in 2013 naar 3.245 vorig jaar, een toename van meer dan 10 procent.

Muggennetten en sprays

De overheid zet met de strijd tegen malaria in eerste instantie in op de muggen. Zij zijn drager van de malariaparasiet en brengen de ziekte over op de mens door te prikken.

In 2014 verdeelde de overheid 5 miljoen muggennetten die behandeld werden met insecticide. De kosten daarvan bedroegen 626 miljoen metical (15 miljoen euro). De campagne om gebruik te maken van insecticidesprays in huis kostte de overheid nog eens 42 miljoen metical (1 miljoen euro).

Grensoverschrijdende samenwerking

De centraal en noordelijk gelegen provincies in het land zijn het ergst getroffen. In de provincie Zambezia loopt het aantal besmettingen op tot 55 procent van de volledige bevolking. De zuidelijke provincies ontspringen de dans veel meer. De provincie Maputo in het zuiden kent bijvoorbeeld een besmettingsgraad van slechts 4,8 procent.

De reden hiervoor is onder meer dat het zuiden droger is dan het noorden, wat de overlevingskansen voor de muggen verkleint.

Experts zeggen echter dat de gecombineerde inspanningen van Mozambique, Zuid-Afrika en Swaziland erg belangrijk zijn voor de goede resultaten in de zuidelijke grensregio. Met het Development Spatial Initiative voeren de drie landen samen strijd tegen de ziekte.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!